Infotekets lästips om psykoser

Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker och filmer om psykoser.

De böcker och filmer som du kan läsa om här finns att låna på:

Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.

Lästips om psykoser

Att insjukna i psykos - förlopp, behandling, återhämtning.

En psykos är ett sjukdomstillstånd där man under perioder förlorar förmågan att korrekt bedöma verkligheten. Som drabbad och som närstående behöver man då insatser baserade på en förtroendefull relation med vården. I den här boken får du kunskap som dels hjälper dig att förstå psykostillståndet, dels vägleder dig i dina kontakter med vården. Författarna redogör med ett tillgängligt språk för symtom, diagnoser och dagens moderna psykologiska och medicinska behandlingsformer. Med flera exempel och en hoppfull grundton beskrivs vanliga tankar, känslor och frågor kring sjukdomen. Boken är skriven för personer som insjuknat i psykos och deras närstående. Den är även en kunskapskälla för professionella som möter personer som insjuknar i psykos och den har viktiga budskap till politiker.

Författare: Johan Cullberg

Utgivningsår: 2020

"Att insjukna i psykos" (Infotekets webbkatalog).

 

Flickan, mamman och demonerna

Flickan som kallas Ti ser ut som en helt vanligt flicka, men hennes mamma är inte som andra mammor. Mamman är en sakletare som måste hämta hem och sortera allt hon hittar, det har herr Polter och herr Geist bestämt. I takt med att skräphögarna växer i lägenheten, växer även Tis längtan efter att få vara den där vanliga flickan. Som tur är finns det någon som ser att Ti bär på denna tunga hemlighet, som inget barn ska behöva bära.

Författare: Suzanne Osten

Utgivningsår: 2016

"Flickan, mamman och demonerna" (Infotekets webbkatalog).

 

Förstå och hantera röster - en vägledning för dem som arbetar med rösthörare.

Boken presenterar en arbetsmodell för dem som arbetar med rösthörare, men kan med stor behållning läsas av alla med intresse för psykologi och psykisk hälsa. För den som själv hör röster eller haft hörselhallucinationer kan boken erbjuda stark igenkänning och en minskad känsla av utanförskap.

Författare: Maria Romme

Utgivningsår: 2019

"Förstå och hantera röster" (Infotekets webbkatalog).

 

Psykosociala insatser vid schizofreni eller liknande psykoser

Stöd för dig i dina vårdkontakter med vården och omsorgen.

Rekommendationer ur Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Publikationen kan även laddas ner på www.socialstyrelsen.se (artikelnummer 2012-10-1) Broschyren tar upp det som är viktigast för dig som patient och kan användas som ett stöd i kontakter med socialtjänst och vård.

Utgiven av Socialstyrelsen 2012.

"Psykosociala insatser vid schizofreni eller liknande psykoser" (Infotekets webbkatalog).

 

Rehabilitering och stöd till återhämtning vid psykiska funktionshinder

Möjlighetens metoder för en ny praktik.

Återhämtning vid svåra psykiska sjukdomar är möjligt. I den här boken beskrivs hur man bland annat inom psykiatri, kommunal verksamhet, försäkringskassa och arbetsförmedling kan stödja återhämtning hos personer med psykiska funktionsnedsättningar. Den riktar sig även till studenter liksom till dem som arbetar med egen återhämtning.

Utgiven av Gothia 2012.

"Rehabilitering och stöd till återhämtning vid psykiska funktionshinder" (Infotekets webbkatalog).

 

Samlade schizofrenier - essäer

En bok som vänder och vrider på våra föreställningar om mental ohälsa. Esmé Weijun Wang diagnosticerades med bipolär sjukdom i arton­årsåldern, men drabbades några år senare av ljudhallucinationer och fick till slut diagnosen schizoaffektivt syndrom, bipolär typ. Samlade schizofrenier, som bygger på Wangs egna sjukdomsanteckningar, tar med läsaren på en omskakande resa inåt, genom tillstånd, diagnoser, terapier, institutioner.

Författare Esmé Weijlun Wang

Utgivningsår: 2020

"Samlade schizofrenier" (Infotekets webbkatalog).

Övriga lästips

Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.

Kontakt

Infoteket om funktionshinder

S:t Johannesgatan 28, ingång 6 (28D), Uppsala