Ombyggnation ska ge fler platser för intensivvård av barn vid Akademiska

2017-02-01 Pressmeddelande

Fastighets- och servicenämnden beslutade på onsdagen att bygga nya lokaler för en avdelning med intermediärvård och barnintensivvård på Akademiska sjukhuset.

– Den här investeringen gör det möjligt att utveckla intensivvården av barn vid Akademiska, säger Johan Edstav (MP), ordförande i fastighets- och servicenämnden. Vi kan erbjuda trygghet för en stor del av de familjer vars barn idag måste skickas vidare till andra sjukhus och vi kan samla de barn som idag får intensivvård på sjukhusets övriga intensivvårdsavdelningar.

Avdelningen placeras på plan 6 i 70-huset och arbetet sker i samband med den stora renoveringen av 70-huset.

– Jag är väldigt glad över att vi satsar på fler barnintensivvårdsplatser. Det visar att Region Uppsala sätter barnperspektivet och den medicinska kvaliteten högt. För Akademiska sjukhuset som är ett universitetssjukhus och bedriver högspecialiserad vård med patienter från hela landet är intensivvården för barn oerhört viktig och nu får vi möjlighet att möta de behov som finns regionalt och nationellt, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Fastighets- och servicenämnden beslutade även att det så kallade läkarskeppet i 70-huset ska byggas om för att ge sjukhuset moderna och ändamålsenliga administrativa lokaler.

Kostnaden för vårdavdelningen beräknas till 32 miljoner kronor och läkarskeppet 43 miljoner kronor. Kostnaden för ombyggnationerna läggs till ramen för upprustningen av övriga 70-huset. Det ursprungliga beslutet inkluderade endast ombyggnation av vårdavdelningarna till standardvårdplan.

Ytterligare information:
Johan Edstav (MP), ordförande för fastighets- och servicenämnden, tel 070-611 00 77
Vivianne Macdisi (S), ordförande för sjukhusstyrelsen, tel 018-611 60 20

Läs alla beslut från fastighets- och servicenämndens möte i Uppsnabbat

Kontakt

Jessica Elgenstierna Presschef Regionkontoret jessica.elgenstierna@regionuppsala.se 070-611 39 51