​Smittskyddsläkaren varnar för risk för magsjuka av färsk kyckling

2017-03-10 Pressmeddelande

Antalet fall av magsjuka med bakterien campylobakter har ökat dramatiskt i hela Sverige sedan augusti 2016. Det finns starka misstankar om att färsk kyckling ligger bakom ökningen och nu går smittskyddsläkaren i Region Uppsala ut med en varning.

 

– Det är mycket viktigt att man följer rekommendationerna om hygien och tillagning när man hanterar färsk kyckling. Annars riskerar man att bli sjuk, säger smittskyddsläkare Mats Ericsson.

Svenska myndigheter följer utvecklingen och har informerat kycklingproducenterna om ökningen, men ännu syns ingen minskning av antalet personer som drabbas av magsjuka orsakad av campylobakter.

– Vi uppmanar därför allmänheten att vara extra noggranna med hygienen vid tillagning av färsk kyckling, säger Mats Ericsson.

Följande rekommendationer gäller:

  • Servera kycklingkött väl genomstekt.
  • Använd alltid rena redskap.
  • Använd inte samma kniv och skärbräda till rått kött som till råa grönsaker.
  • Var noggrann med handhygienen.

– Ett alternativ om man vill minska risken för smitta kan också vara att undvika färsk tills vidare och välja frysta alternativ, säger Mats Ericsson.

 

Ytterligare information:
Mats Ericsson, smittskyddsläkare, tel 076-721 65 88

Läs mer om magsjuka och hur man skyddar sig på 1177 Vårdguiden:
https://www.1177.se/Uppsala-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Magsjuka---diarre-och-krakningar/

Bilder