UL-biljett i mobilen för vårdbesök

2018-04-03 Pressmeddelande

Alla som reser till ett bokat vårdbesök har rätt till att resa med kollektivtrafiken utan kostnad. Från 3 april inför UL en biljett som kan laddas i UL-appen och kan användas den dag vårdbesöket ska äga rum utan att patienten behöver lägga ut egna pengar.

Från 3 april kan alla länsinvånare som är kallade till ett bokat besök i vården i Uppsala län få en UL-biljett som laddas i UL:s app. Biljetten är giltig under hela dygnet för vårdbesöket och gäller för patienten och en följeslagare.

- För att göra det enklare att använda kollektivtrafiken för resor till och från vårdbesök införs nu en app-biljett som gör att patienten inte behöver lägga ut egna pengar och skicka in kvitton och biljetter i efterhand, säger Bertil Kinnunen (S), regionråd och ordförande i Kollektivtrafiknämnden.

För att använda app-biljetten behöver patienten ha en smartphone med UL:s app installerad. UL-appen finns att laddas ner kostnadsfritt från både Appstore och Google Play. Dagen innan vårdbesöket finns biljetten att hämta till telefonen. Biljetten aktiveras automatiskt det dygn som vårdbesöket är bokat och patienten visar biljetten för bussföraren eller tågvärden vid resan.

För de som inte har eller kan använda mobiltelefon med app gäller även fortsättningsvis att spara sin UL-biljett och ansöka om ersättning i efterhand. Samma sak gäller för de vårdinrättningar som inte är anslutna till journalsystemet Cosmic. Blankett för att få ersättning i efterhand finns på alla vårdinrättningar.

Ytterligare information:

Bertil Kinnunen (S), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden, tel 070-763 40 71

Sture Jonsson, UL:s presschef, tel 018-611 19 08.

Kontakt

Jessica Elgenstierna Presschef Regionkontoret jessica.elgenstierna@regionuppsala.se 070-611 39 51