Fotobaserad konst i offentlig miljö – vernissage 11 december på Offkonsten

2019-12-09 Nyheter

Den 11 december invigs utställningen Fotobaserad konst i offentlig miljö på Offkonsten! c/o Teatergalleriet. Utställningen presenterar ett urval samtida fotobaserade konstverk som finns i Region Uppsalas offentliga lokaler. Den belyser och diskuterar samtidigt fotografiet som konstform i våra offentliga miljöer.

Still Films #1 av Ulf Lundin. © Ulf Lundin / Bildupphovsrätt (2019)

Still Films #1 av Ulf Lundin. © Ulf Lundin / Bildupphovsrätt (2019)

Konstverken är alla förvärvade under de senaste tio åren och visar på den vitalitet och bredd som finns inom den samtida fotobaserade konsten idag. Dagens digitala och teknologiska utveckling har en helt avgörande betydelse för hur enkelt fotografiska bilder kan tas, hur lätt de kan manipuleras och spridas. Samtidigt arbetar många konstnärer med fotografi som sitt huvudsakliga konstnärliga medium och skapar bilder som fortsätter att fånga vårt intresse och väcka eftertanke.

De utställda konstverken ställer frågor om den fotografiska bilden som konstruktion och fångar på så vis essensen i den fotobaserade konsten. En konstform i förändring.

Medverkande konstnärer i utställningen är Ulf Lundin, Riitta Päiväläinen, Hanna Ljungh, Akay & KP, Linda Hofvander och Balder Olrik.

Vernissage den 11 december

Utställningen invigs av Cecilia Linder (M), ordförande i Region Uppsalas kulturnämnd. Emil Nilsson, curator för utställningen, samt Hanna Ljungh, konstnär, medverkar också.
Tid: Onsdagen den 11 december kl. 17.00
Plats: Offkonsten! c/o Teatergalleriet, Uppsala stadsteater, Kungsgatan 53 i Uppsala

Utställningen pågår till och med den 30 januari 2020.

Galleriet har samma öppettider som teatern. För öppettider se www.uppsalastadsteater.se

Offkonsten! c/o Teatergalleriet

Offkonsten! c/o Teatergalleriet är ett samarbete mellan kulturförvaltningen Uppsala kommun, Uppsala stadsteater och Kultur och bildning, Region Uppsala. Här visar vi utställningar som på olika sätt belyser arbetet med offentlig konst – idéer, processer, exempel på kollektioner för institutioner, pedagogiskt arbete och konst ur samlingarna.

För mer information kontakta:
Emil Nilsson, projektledare konst, Region Uppsala, 076-833 56 95, emil.nilsson@externa.regionuppsala.se
Johannes Ehnsmyr, konstkonsulent, Region Uppsala, 018-617 62 61, johannes.ehnsmyr@regionuppsala.se
Katarina De Verdier, bildpedagog, Uppsala kommun, 018-727 82 05, katarina.de-verdier@uppsala.se

Bilder

Still Films #1 av Ulf Lundin. © Ulf Lundin / Bildupphovsrätt (2019)

Still Films #1 av Ulf Lundin. © Ulf Lundin / Bildupphovsrätt (2019)

Ladda ner bild