Konstkuben kommer till Tärnsjö - "Släppa taget, ta emot"

2019-10-08 Pressmeddelande
Detalj av textilverk av Elisabeth Bucht. Fotograf: Elisabeth Bucht

Detalj av textilverk av Elisabeth Bucht. Fotograf: Elisabeth Bucht

Den 15 oktober öppnar Konstkuben i Tärnsjö, Heby kommun, med textilkonstnären Elisabeth Buchts installation ”Släppa taget, ta emot”.

Installationen aktualiserar frågor som: Vilken är vår plats på jorden? Hur bygger vi något att kalla ”hemma”? Hur släpper vi taget och hur tar vi emot?

Installationen bottnar i Tärnsjös utvandring där amerikaresenärerna utgjorde stor påverkan i dåtid och i dagens invandring som påverkar bygden i nutid – en möjlighet för en bygd att dels släppa taget om någon eller något, dels våga ta emot och öppna upp.

– Att som utsocknes närma sig Tärnsjö var att mötas av återkommande berättelser om Amerikaresenärer från orten. Om dem som reste och om dem som kom tillbaka och om dem som blev kvar och om dem som tog emot, säger Elisabeth Bucht.

Elisabeth Bucht, också känd som Garnapa, är textilkonstnär baserad i Uppsala. I mötet med Tärnsjö såg hon hantverkstraditionerna och hörde berättelserna om syjuntans och vävstugans betydelse och gemenskap. I Konstkuben fick således garnet, virkningen, sömnaden och diskhandduken med monogram flytta in.

Konstkuben är placerad i Tärnsjö 15 oktober – 3 november. Under utställningsperioden kommer workshops att genomföras för barn och unga i samarbete med Tärnsjö bibliotek.

Program

Konstkuben, som placeras vid Tärnsjö bibliotek, Stationsgatan 19, invigs 15 oktober kl. 17.00 av Anders Pettersson (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Heby kommun. Samtal äger rum mellan konstnären Elisabeth Bucht och Henny Linn Kjellberg, konstnärlig ledare för Konstkuben. Medverkar vid invigningen gör även projektledare Johannes Ehnsmyr, konstkonsulent vid Region Uppsala.

Drop-in-workshops för barn och unga äger rum på Tärnsjö bibliotek den 29/10 och 30/10 kl. 12.00–16.00.

Elisabeth Bucht ska under utställningsperioden göra ett pedagogiskt arbete på Tärnsjö skola som avslutas 1 november med en utställning på Tärnsjö bibliotek av den väv hon gjort med eleverna på skolan, "Tärnsjölapptäcket", som blir en sorts karta över barnens viktiga platser på orten.

Om Konstkuben

Konstkuben är ett mobilt utställningsrum vars funktion är att föra ut samtidskonst i Uppsala län genom att aktivera platser med aktuella ämnen och ge invånarna tillgång till nya utställningsscener och möten med konstnärer verksamma i länet. Konstkuben i Tärnsjö är ett samarbete mellan Konstnärernas riksorganisation Uppsala län, Region Uppsala och Heby kommun med stöd av Statens Kulturråd. 

För mer information kontakta:

Elisabeth Bucht, elisabeth@garnapa.se
Johannes Ehnsmyr, konstkonsulent och projektledare för Konstkuben, Region Uppsala, 076-495 49 41, johannes.ehnsmyr@regionuppsala.se
Henny Linn Kjellberg, konstnärlig ledare för Konstkuben, Konstnärernas Riksorganisation Uppsala län, 070-868 62 12, info@hennylinn.se
Joel Lindh, kulturutvecklare, Heby kommun, 0224-362 47, joel.lindh@heby.se

Kontakt

Gunnar Matti Kommunikationsansvarig Kultur och bildning gunnar.matti@regionuppsala.se 018-611 62 78

Bilder

Detalj av textilverk av Elisabeth Bucht. Fotograf: Elisabeth Bucht

Detalj av textilverk av Elisabeth Bucht. Fotograf: Elisabeth Bucht

Ladda ner bild
Elisabeth Bucht

Elisabeth Bucht

Ladda ner bild