Varuförsörjningen tar fram backup-lösning - ska kunna användas inom fyra veckor

2019-10-29 Pressmeddelande

Inom fyra veckor ska det finnas färdiga alternativa lösningar till dagens försörjning av sjukvårdsmaterial i de regioner som ingår i samarbetet Varuförsörjningen.

 

Vid dagens sammanträde beslutade varuförsörjningsnämnden att ge förvaltningen i uppdrag att teckna avtal med andra distributörer som ska kunna nyttjas inom fyra veckor.

 

– Det har framförts att vi borde säga upp det nuvarande avtalet omedelbart, men det är ingen framkomlig väg. Vi kan inte agera på impuls, eftersom det riskerar att förvärra situationen i de drabbade regionerna och även ge problem i andra delar av Sverige. Vi har ett stort samhällsansvar i denna fråga, säger Behcet Barsom (KD), ordförande för varuförsörjningsnämnden.

– Vi arbetar nu med två parallella spår. Det ena är att kunna fortsätta med den upphandlade distributören, förutsatt att de får ordning i sina leveranser. Det andra är att förbereda nya permanenta lösningar, som ska kunna tas i drift med kort startsträcka.

Varuförsörjningsnämnden gav förvaltningen i uppdrag att:

  • teckna avtal med en eller flera distributörer. Avtalet ska kunna nyttjas inom fyra veckor.
  • ta fram beslutsförslag för varuförsörjningsnämnden och de ingående regionerna om hur avtalen ska nyttjas. Beslutsunderlaget ska utgå från verksamhetsbehovet och innehålla en juridisk och ekonomisk analys.

– Varuförsörjningen arbetar redan intensivt med att hitta alternativa lösningar, men nu går arbetet in i en ny fas. Vi vill ha en konkret backup-lösning för de fem regionerna tillsammans och vi har satt av medel för att möjliggöra detta, säger Behcet Barsom.

Kontakt:

Behcet Barsom (KD), ordförande varuförsörjningsnämnden, tel 0730-77 77 36
Tommy Levinsson (S), vice ordförande varuförsörjningsnämnden, tel 072-153 00 82

Om varuförsörjningsnämnden: Varuförsörjningsnämnden är den politiska nämnden för Varuförsörjningen, som är ett samarbete mellan regionerna Dalarna, Västmanland, Sörmland, Uppsala och Örebro med syfte att förse vården och tandvården med förbrukningsartiklar av engångskaraktär.

Kontakt

Jessica Elgenstierna Presschef Regionkontoret jessica.elgenstierna@regionuppsala.se 070-611 39 51

Bilder