Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
”En lägereld för invånarna i Uppland att värma sig vid”
Mats Gulliksson och Inge Bruce är båda chefsläkare och specialister i allmänmedicin. Varje vardag svarar de på lyssnarnas frågor om covid-19 i P4:s telefonväkteri. De ingjuter mod och ger en känsla av närhet till vården i tider av social distansering.
Mats Gulliksson, chefsläkare Nära vård och hälsa
Mats Gulliksson och Inge Bruce är båda chefsläkare och specialister i allmänmedicin. Varje vardag svarar de på lyssnarnas frågor om covid-19 i P4:s telefonväkteri. De ingjuter mod och ger en känsla av närhet till vården i tider av social distansering.
Inge Bruce är chefsläkare på Regionkontoret och Mats Gulliksson är chefsläkare på Nära vård och hälsa. I deras jobb ingår bland annat ansvar för patientsäkerheten. Därför var det utan tvekan de båda tog sig an uppgiften att svara på lyssnarnas frågor om covid-19 i P4:s telefonväkteri.
– Jag ser det som ett hedersuppdrag, säger Inge. Regionen hade en dialog med P4 om att de har ett samhällsansvar i kristider. Därför borde de ge oss en möjlighet att nå ut med information till de som inte använder sociala medier. När P4 gick med på det och jag fick frågan såg jag det som självklart att ställa upp.
– Om jag med allmänläkarens breda kunskap på detta sätt kan bidra till att sprida ett lugn i en orolig tid så ville jag prova det, säger Mats. Vi kan hjälpa till genom att bryta ner fördomar till fakta. Jag har tidigare varit med i ett program som hette P1 Vårdcentralen, där jag svarade på allmänna frågor om sjukvård, så jag visste ungefär vad jag gav mig in på.
Dagliga sändningar
Mats och Inge började sända den 20 mars och har inget slutdatum. Programmet sänds varje vardag mellan klockan 9 och 10 och de turas om att delta. Det är tveklöst en succé: I program där P4 ber lyssnarna ringa in är de nöjda med två samtal i timmen, Mats och Inge har haft upp till 27 samtal.
– De flesta som ringer in är oroliga, berättar Mats. De har hört på nyheterna, men har svårt att tolka informationen. Vi har träffat rätt med målgruppen som var avsedd, framförallt äldre som inte har tillgång till sociala medier. Däremot så har hittills ingen sagt att de inte har dator, när jag tipsat om att gå in på Folkhälsomyndighetens webb. Det är vanan som saknas.
Inge berättar om en fråga där han blev svaret skyldig: ”Om man vill undvika smitta är det då bäst att gå i motvind eller medvind?” Han kom inte fram till något bra svar, men det blev dagens snackis på jobbet.
Positiv respons
Telefonväkteriet är ett uppskattat inslag, de som ringer tackar för att de fått svar och känner sig lugnare efter att ha fått prata direkt med en läkare. Mats och Inge har även fått positiv respons från kollegor.
– En kommentar är att vi är en lägereld för invånarna i Uppland att värma sig vid, berättar Mats. Några säger att de hört av sina äldre föräldrar att det är bra, att vi låter lugna och trygga. Vi får höra att vi gör nytta, att vi inger hopp och mod.
Innan de går i sändning kollar de senaste uppdateringen på Folkhälsoinstitutets webbplats. De pratar även med smittskyddssjuksköterskan som får många vanliga frågor.
Högt och lågt bland frågorna
– En av de mer udda frågor jag fått är ”Om någon som är positiv spottar på gatan och min hund slickar på det och sedan på mig, kan jag då bli smittad?” berättar Mats.
En fråga som kom via mejl till studion var ”Kan man ha sex om man är smittad?” Svaret är att det ju handlar om utbyte av kroppsvätskor, så det är ju stor risk. Dessutom faller det under smittskyddslagen, så det är en skyldighet att berätta att man är smittad.
Mats och Inge får många frågor från lyssnare som är oroliga för hur deras vanliga mediciner påverkas ifall de är smittade. Några frågor är mer på detaljnivå, som ”Kan bakterierna följa med via en nystickad tröja till mitt barnbarn?”
Många tror att de inte får åka in till vårdcentralen om de är över 70 år. Det finns äldre som sitter i självkarantän och inte ens vågar gå utanför stugknuten, för att de övertolkat informationen. De har många gånger fått förklara vad det innebär med droppsmitta, begreppet är inte helt enkelt.
Som avslutning vill Inge och Mats skicka med ett allmänt råd: var utomhus så mycket som möjligt!
Bilder
Mats Gulliksson, chefsläkare Nära vård och hälsa
Ladda ner bildInge Bruce, chefsläkare Regionkontoret
Ladda ner bild