Allt fler vårdas på sjukhus för covid-19 - ansträngt läge på Akademiska

2020-12-28 Pressmeddelande

Antalet patienter som vårdas på sjukhus för covid-19 har ökat under julhelgen. Enligt den statistik som Region Uppsala publicerade på måndagen vårdades 135 patienter med covid-19 på länets sjukhus. Av dessa var 21 så svårt sjuka att de behövde intensiv- eller intermediärvård.

- Läget är mycket ansträngt, med en belastning som är högre än vad vi sett på hela hösten. Vi ser nu över organisationen för att kunna hantera det förvärrade läget så att vi säkert klarar de akuta vårdbehoven även under nyår, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

573 nya fall av covid-19 har bekräftats i länet sedan den 23 december.

- Testningsverksamheten har dragits ner något under helgerna, och det avspeglas i statistiken. Men det står helt klart att vi har en fortsatt stor smittspridning i länet. Covid-19 tar inte helgledigt, snarare tvärtom, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Han befarar nu att trycket på sjukhusvården kan komma att öka ytterligare under de närmaste veckorna.

- Det beror på hur väl var och en av oss följer reglerna och råden. Om det är många som har chansat och firat jul med släkt och vänner utanför det egna hushållet eller planerar nyårsfest med kompisarna finns det tyvärr stor risk för att smittspridningen kommer att sätter fart ytterligare, säger Johan Nöjd.

På söndagen inleddes vaccinationerna mot covid-19 och tills i mitten av januari är ska de som bor på särskilda boenden ha fått sin första vaccindos enligt plan. Därefter fortsätter vaccinationerna av de mest prioriterade grupperna i tur och ordning.

- Men under en tid framöver saknar fortfarande många personer i riskgrupp det skydd som vaccinationerna kommer att ge. Glöm inte det! Nu är det viktigare än någonsin att alla tar sitt ansvar och gör allt vad de kan för att inte bidra till att andra blir svårt sjuka eller dör av covid-19, säger Johan Nöjd.

 

Länkar

Kontakt

Johan Lugnegård, chefsläkare Akademiska sjukhuset, tel 018-611 98 98 Johan Nöjd, smittskyddsläkare Region Uppsala, tel 018-611 92 30