Så har vårdcentralerna öppet i sommar

2020-06-16 Pressmeddelande

Nu börjar sommaröppettiderna gälla vid Region Uppsalas egna vårdcentraler.

Torun Hall, förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa

Torun Hall, förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa

Alla stora vårdcentraler har öppet under sommaren, men vissa ändringar i öppettider kan förekomma. Några mindre enheter stänger under sommaren, liksom några distriktssköterskemottagningar. Där kommer patienterna att hänvisas till närmsta vårdcentral.

– Detta är en speciell sommar. Vår personal har haft en hög arbetsbelastning under våren och måste få en välförtjänt semester för att vila upp sig.  På grund av coronapandemin har vi också lånat ut personal till Akademiska sjukhuset ända fram till slutet av augusti. Det påverkar naturligtvis våra verksamheter. Men vi arbetar hårt för att vara tillgängliga och hålla nere stängningarna till ett minimum, säger Torun Hall, förvaltningsdirektör för förvaltningen Nära vård och hälsa, där Region Uppsalas egna vårdcentraler ingår.

–Min bedömning är att vi ändå kommer att klara sommaren bra. Vi prioriterar alltid utifrån medicinska behov och tar om hand om patienterna utifrån en etablerad prioriteringsordning. Under semesterperioden planerar vi exempelvis in färre årskontroller för att klara att vara tillgänglig för mer akuta åkommor.

Torun Hall påminner också om att det finns flera sätt att få hjälp och råd när den ordinarie mottagningen håller stängt.

– Det finns mycket bra information och egenvårdsråd på 1177.se. Man kan också ringa 1177 Vårdguiden för att få råd om vård. De har öppet dygnet runt.

– Sedan finns det också e-tjänster på 1177.se. Där kan man gå in när som helst på dygnet och se sina bokade tider, avboka tid direkt och förnya sina recept.

I det bifogade dokumentet framgår vilka vårdcentraler som har begränsningar i öppethållandet under sommaren och vart patienterna hänvisas. Aktuella öppettider finns också alltid på respektive vårdcentrals sida på 1177.se. Med tanke på läget med den pågående pandemin är det bra att gå in och titta där för aktuella uppgifter.

Bilder

Torun Hall, förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa

Torun Hall, förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa

Ladda ner bild

Dokument