Region Uppsala inför teledermatoskopi mot hudcancer

2021-04-20 Pressmeddelande

Nu ska även Region Uppsala bli en av de regioner i Sverige som använder sig av teledermatoskopi i kampen mot hudcancer. Teledermatoskopi är en metod där hudspecialister kan bedöma pigmentförändringar på distans, fotografering sker vid besök på vårdcentral och bilderna skickas därpå digitalt. Detta leder till snabbare och säkrare bedömningar.

Malin Sjöberg-Högrell (L), ordförande sjukhusstyrelsen.

Malin Sjöberg-Högrell (L), ordförande sjukhusstyrelsen.

Sjukhusdirektören vid Akademiska sjukhuset får i uppdrag att ta fram en projektplan för införandet, i enlighet med rekommendationen från Regionalt Cancercentrum och Socialstyrelsen. Detta beslutade sjukhusstyrelsen vid sitt möte.

- Det är ett mycket glädjande beslut då vi vet att snabb upptäckt och behandling är av stor betydelse när det gäller hudcancer, säger Malin Sjöberg-Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande.

Många regioner i Sverige har redan infört teledermatoskopi. Det finns, enligt ärendets handlingar, god evidens för säkrare diagnostik, kortare ledtider och tidigare behandling av hudcancer. Vården blir också mer jämlik, eftersom avståndet till specialistmottagningen får mindre betydelse.

Därför får sjukhusdirektören detta uppdrag, i samarbete med förvaltningsdirektören för Nära vård och hälsa. Medan hälso- och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att se till att kostnaderna kommer med från och med budgeten år 2022. En förstudie startar hösten 2021, efter beslut av regionstyrelsen om att medel beviljas från det riktade statsbidraget för cancer för år 2021. Genomförandet kommer sedan troligtvis ske stegvis i en pilotstudie, och sedan breddinföras på samtliga vårdcentraler.

- Frånsett det betydelsefulla med en snabb upptäckt är detta alltså även av betydelse för en jämlik hälso- och sjukvård, där vården kommer alla till godo på samma sätt oavsett var de bor. Det är också ett bra exempel på hur vi kan flytta ut vård från Akademiska sjukhuset, och istället använda oss av digitala lösningar, säger Malin Sjöberg-Högrell (L).

Införandet innebär bland annat säkrare diagnostisering av malignt melanom, skivepitelcancer och basalcellscancer med kortare väntetider för remissbedömning och behandling. Onödiga besök hos specialist minimeras och svåra fall kan prioriteras i större utsträckning, vilket även resulterar i ett minskat antal patologiska vävnadsprover och operationer. Kostnaden för metoden kan, enligt handlingarna, sparas in inom fyra till sex månader på grund av de vävnadsprover som nu inte måste tas.

Kontakt

Malin Sjöberg-Högrell (L), ordförande sjukhusstyrelsen: 072 – 227 02 37 Erika Sohtell, handläggare Region Uppsala: 072 – 240 58 57

Bilder

Malin Sjöberg-Högrell (L), ordförande sjukhusstyrelsen.

Malin Sjöberg-Högrell (L), ordförande sjukhusstyrelsen.

Ladda ner bild