Bokningssystem för egenprovtagning av covid-19 införs i Uppsala

2021-12-14 Pressmeddelande

Från den 15 december krävs det en bokad tid för den som vill hämta en påse med utrustning för egenprovtagning av covid-19 i Uppsala.

- Efterfrågan på provtagning har ökat snabbt och det har lett till en bristsituation. Många som har kommit för att hämta påsar för egenprovtagning har mötts av en tom låda. Några har också plockat på sig fler påsar än de behöver. Vi vill att så många som möjligt ska kunna lämna prov och att inga påsar blir liggande oanvända och därför inför vi nu ett bokningssystem, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa och ansvarig för provtagningen.

Bokning av påsar för egenprovtagning görs via webbplatsen 1177.se, där man också kan boka assisterad provtagning.

Det är för närvarande bara i Uppsala som egenprovtagning behöver förbokas. Vid övriga stationer i länet finns fortfarande lådor med utlämning av provtagningspåsar utan föregående bokning.

- Men om det visar sig att bristen blir stor även i övriga länet så kommer vi att införa bokning även där, säger Fredrik Settergren.

För att bokningssystemet inte ska överbelastas kommer utlämningen av provtagningspåsar att pausas tillfälligt i Gottsunda och Stenhagen. Det innebär att all utlämning av påsar för egenprovtagning sker vid Kungsgärdet i Uppsala. Däremot kan man fortsatt lämna in tagna prover vid alla lådor i länet, inklusive Gottsunda och Stenhagen.

- Vi arbetar nu intensivt för att öka kapaciteten så att vi kommer i balans med efterfrågan. Vårt mål är att alla som behöver ska kunna provtas och få snabbt svar på om de har covid-19 och att en smittspårare ska kontakta dem i närtid om det visar sig att de bär på smittan, säger Fredrik Settergren.

På grund av rådande kapacitetsproblem finns det risk för att de bokningsbara provtagningspåsarna tar slut. För den som har symtom som tyder på covid-19 är rådet att bete sig som om man hade covid-19 och inte gå till arbete, skola eller ha kontakt med personer utanför hushållet. För personer som ingår i en smittspårning finns särskilda råd på webbplatsen 1177.se.

Länkar

Kontakt

Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa, tel 072-206 32 26