Region Uppsala varnar för bedrägeriförsök

2021-02-08 Pressmeddelande

Region Uppsala varnar för bedragare som på telefon utger sig för att erbjuda vaccination mot covid-19 och försöker lura till sig personers BankID-uppgifter. Liknande bedrägerier har tidigare förekommit i andra delar av landet men det här är första gången rapporterats i Uppsala län.

I det aktuella fallet blev en äldre person uppringd av någon som utgav sig för att arbeta vid en av Region Uppsalas vårdcentraler. Bedragaren påstod att personen hade erbjudits tid för vaccination mot covid-19 och bad denne att ta fram sin bankdosa.

Den uppringda personen kände till att Region Uppsala kommer att kalla gruppen som är 65 år och äldre via brev och fattade misstankar. Några bankuppgifter överlämnades därför inte.

- Det var tur att bedragaren stötte på en påläst och alert medborgare som förstod att det var fel. Men det kunde ha gått illa. Vi vill sprida informationen så att ingen annan ska gå på bluffen, säger Lotta Nordgren Thermaenius, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

I de bedrägeriförsök som tidigare rapporterats har personer utgivit sig för att ringa från 1177 Vårdguiden.

- Vi vill påminna om att det är gratis att vaccinera sig mot covid-19. Region Uppsala och 1177 Vårdguiden ber aldrig om BankID över telefon eller att någon ska skicka pengar med Swish. Om någon ringer och kräver detta så är det en bedragare.

Just nu pågår vaccinationerna av de prioriterade grupperna i fas ett, bland annat hushåll med hemtjänst. Dessa hushåll får ett brev hem med erbjudande om vaccination och instruktioner för bokning. I mars börjar vaccinationerna i fas två, där bland annat personer som är födda 1956 och tidigare ingår. Dessa kommer att få en brevkallelse med förbestämd tid och plats för vaccinationen.

Kontakt

Lotta Nordgren Thermaenius, verksamhetsområdeschef, Nära vård och hälsa, tel 018-611 62 98