Ökad smittspridning ger brist på provtagningstider

2021-03-25 Pressmeddelande

Efterfrågan på provtagning för covid-19 stiger dramatiskt i Uppsala län och nu har kapaciteten slagit i taket. Framför allt är trycket högt i Uppsala och där finns det för närvarande inga lediga provtagningstider. Drop-in-testningen på Kungsgärdet och i Gottsunda har stängts på grund av personalbrist.

- Region Uppsala har byggt upp en hög provtagningskapacitet och är en av de regioner i landet som tester mest i förhållande till befolkningsstorleken. Men med den snabba smittspridning vi nu har i samhället räcker det inte till, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

Hans budskap till den som förgäves har försökt att boka tid för testning är att återkomma.

- Det kommer återbud och det kan närsomhelst dyka upp en ledig tid, så det lönar sig att gå in på webbplatsen 1177.se senare under dagen.

Det finns fortfarande en öppen drop-in-provtagning i Stenhagen, men kapaciteten är begränsad.

- Tyvärr kan man inte åka dit på vinst och förlust och räkna med att bli provtagen. Vi kan inte garantera att alla som önskar blir testade idag.

- Om man har minsta anledning att misstänka att man har covid-19, men inte kan få tid för provtagning, ska man utgå från att man är smittad och bete sig därefter. Håll dig hemma och träffa inga människor utanför ditt hushåll, säger Fredrik Settergren.

Region Uppsala ser nu över möjligheterna att förstärka provtagningen med mer personal.

Kontakt

Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa, tel 072-206 32 26