65 år och äldre i Uppsala län erbjuds tredje dos vaccin mot covid-19

2021-11-17 Pressmeddelande

Nu erbjuder Region Uppsala gruppen 65 år och äldre en tredje dos med vaccin mot covid-19. Kallelser har börjat skickas ut och i Uppsala kommun kan man också själv boka tid för påfyllnadsdos hos en privat vaccinationsbyrå.

Region Uppsala har beslutat att gruppen som är 65 år och äldre ska erbjudas påfyllnadsdosen genom att få en kallelse med förbokad tid i en av Region Uppsalas vaccinationslokaler. Kallelserna har redan börjat skickas ut.

- Smittan ökar i Europa och vi behöver skynda på vaccinationsarbetet så att de äldsta erbjuds en påfyllnadsdos. Vi behöver hitta nya arbetssätt så att vi kan öka vaccinationskapaciteten, säger Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala.

Region Uppsala har sedan tidigare avtal med privata vaccinationsbyråer, som vaccinerar i de särskilda, gemensamma vaccinationslokalerna. Detta samarbete utökas nu så att vaccinationer också kan ges i vaccinationsbyråernas egna lokaler.

Flera vaccinationsbyråer har tillfrågats och först ut blir Länsvaccinationer. Från den 22 november vaccinerar de i Fyris Park i Uppsala. Tidsbokningen till dessa vaccinationer har redan öppnat.

Covid-19-vaccination hos en vaccinationsbyrå erbjuds i nuläget bara i Uppsala kommun.

- Uppsala kommun har en stor befolkning och vi behöver det här tillskottet för att kunna fortsätta att vaccinera i ett högt tempo. I kommuner med färre invånare har vi inte samma problem. Men den som är otålig kan förstås boka in sig i Uppsala, även om man är folkbokförd i en annan del av länet, förutsatt att det gått minst fem månader sedan andra dosen, säger Margareta Öhrvall.

Vaccination mot covid-19 är alltid gratis. För att vara aktuell för att få dos 3 ska man vara född 1956 eller tidigare och det ska ha gått minst fem månader sedan föregående dos. Den som bokar tid hos en vaccinationsbyrå i Uppsala behöver ta med ett covidbevis eller vaccinationskort till vaccinationen som styrker att det har gått fem månader. I annat fall nekas man vaccination.

På webbplatsen 1177.se finns en lista med länkar till bokningen hos de vaccinationsbyråer som ingår i samarbetet.

- Det är också viktigt att alla erbjuds vaccination på lika villkor. Därför skickar vi lite senare i vinter ut kallelser med förbokad tid till alla som ännu inte fått dos 3. Vi vill vara säkra på att vi inte tappar bort någon på vägen. Den som har svårigheter att boka tid ska ändå kunna få sitt vaccin, säger Margareta Öhrvall.

Länkar

Kontakt

Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala, kontakt går via presschef Jessica Elgenstierna, tel 070-611 39 51