Snabbare provsvar målet när färre ska testas för covid-19

2022-01-21 Pressmeddelande

Med start idag anpassar Region Uppsala provtagningen för covid-19 i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

- Den som är hostig och snuvig och har möjlighet att arbeta hemifrån behöver inte längre testa sig för att avgöra om det är covid-19 eller ett annat luftvägsvirus. Rådet till den här gruppen är att om man har symtom ska man räkna med att det är covid-19 och bete sig därefter. Stanna hemma i minst fem dagar och ta hand om dig själv som man gör när man är sjuk. Gå inte ut och träffa andra personer än dem du bor med, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Provtagningen i Region Uppsala fortsätter, men kommer att ha en snävare inriktning än tidigare, i enlighet med Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer.

Nu rekommenderas PCR-testning bara till personer som har symtom och arbetar inom vård och omsorg eller andra som måste finnas på plats på sin arbetsplats eller i skolan de kommande fem dagarna. Om PCR- testet är negativt kan man få gå till jobbet eller skolan om man är tillräckligt frisk.

Bakgrunden till den nya rekommendationen är att analyskapaciteten i hela landet har slagit i taket. Väntetiderna för att få svar på covid-19-test har blivit allt längre, i vissa fall upp till en vecka, och då har man ofta inte längre någon nytta av provsvaret.

- Nu gäller det att fokusera provtagningen till där den gör allra mest nytta. Målet är fortfarande att minska smittspridningen, men för de flesta kommer det innebära att man uppmanas följa skyddsplikten och stanna hemma när man har symtom för att minska risken att smitta andra, säger Anna Gillman.

Region Uppsala kommer att noggrant följa analyskapaciteten hos laboratorierna och inte lämna ut fler provtagningskit än vad de hinner analysera i närtid. Målet är att komma ner till svarstider under 36 timmar.

- Det bästa är om det kan gå ännu snabbare, men det är i alla fall ett första steg, säger Anna Gillman.

Folkhälsomyndigheten har också justerat flera andra bestämmelser och rekommendationer till invånarna.

En nyhet är att den som har haft covid-19 de senaste tre månaderna, bekräftat med PCR- eller antigentest, inte längre behöver isolera sig vid förkylningssymtom.

Reglerna för så kallad hushållskarantän har också ändrats.

I fortsättningen gäller följande när någon annan i hushållet har symtom eller bekräftad covid-19:

  • Om du har fått vaccindos tre eller har haft covid-19 de senaste tre månaderna behöver du inte stanna hemma.
  • Om du är ovaccinerad eller bara tagit två doser bör du stanna hemma i fem dagar. Om den i ditt hushåll som har covid-19 har fått diagnosen bekräftad och har fått förhållningsregler är det ett krav att stanna hemma.

Kontakt

Biträdande smittskyddsläkare Anna Gillman, tel 018-611 92 23