Kungen firar 50 år på tronen – var med och fira!

2023-04-26 Nyheter

I år firar H.M Konungen Carl XVI Gustaf 50 år på tronen och som en del av firandet besöker Kungaparet Sveriges 21 län under året. Den 27 april kommer Kungaparet till Uppsala.

Landshövdingen står som värd för besöket som bland annat består av ett publikt firande på S:t Eriks torg, besök på Upplandsmuseet, kortege med häst och vagn genom delar av staden samt plantering av träd i Slottsbacken. Under dagen finns det många tillfällen att se Kungaparet.

Kungaparet inleder dagen med att besöka Upplandsmuseet där jubileumsutställningen Kungligt besök – Uppland och Kungen visas. Museet är endast öppet för Kungaparet med sällskap under besöket. Från kl. 12.00 är Upplandsmuseet öppet för allmänheten och museibesökarna bjuds då in till en programdag med kunglig prägel. Läs mer hos Upplandsmuseet: Programdag – Kungligt besök - Upplandsmuseet

Efter besöket på Upplandsmuseet promenerar Kungaparet till S:t Eriks torg där de hälsas välkomna av bland andra regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M). Jubileumsprogrammet på S:t Eriks torg bjuder på musik, sång och tal. Därefter åker Kungaparet hästkortege från Walmstedska gården, via Sysslomansgatan och Skolgatan till Borggården vid Uppsala slott. I Slottsparken kommer Kungen att plantera ett träd och avtäcka en minnesplakett från jubileumsbesöket.

Program

Länsstyrelsen har i samarbete med Region Uppsala, Uppsala kommun och Upplandsmuseet tagit fram ett program för dagen. 

Avstängningar och påverkan på kollektivtrafiken

I samband med jubileumsbesöket kommer några gator och platser i Uppsala att stängas av under delar av dagen.