Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Fem miljoner kronor till 3D-mammografi
Nu kommer de första besluten över tilldelning av pengar inom Fokus Vårdskifte. Mammografi tilldelas fem miljoner kronor till projektet AI och 3D-mammografi. Medan Forskning och innovation tilldelas drygt en miljon kronor för projektet Fallprevention i slutenvården. Syftet med 3D-mammografi är att tidigare kunna upptäcka bröstcancer.
Helena Proos (S), regionstyrelsens ordförande.
Vid regionstyrelsens sammanträde i april 2024 beslutades att inrätta ett övergripande utvecklingsprojekt, Fokus vårdskifte. Syftet är att stimulera nya idéer som kan leda till reformer som driver arbetet med såväl ekonomiska besparingar, som effektivare arbetssätt. I budgeten för 2025 finns 100 miljoner kronor avsatta för en kraftsamling för hälso- och sjukvården. 50 miljoner kronor för utvecklingsprojektet Helhetsgreppet (som är ett HR-projekt kring att bland annat attrahera nya medarbetare). Samt 50 miljoner kronor för just Fokus vårdskifte. Vid sitt möte fattade nu regionstyrelsen beslut om de första tilldelningarna av pengar inom ramen för Fokus vårdskifte.
Projektet AI och 3D-mammografi inom bröstcancerscreeningen tilldelas fem miljoner kronor. Projektets fokus är att upptäcka bröstcancer tidigare och på det sättet skapa en effektivare vårdkedja som förbättrar kvinnors hälsa. 3D-mammografi (även kallat tomosyntes) ger ett bättre bildunderlag och upptäcker fler fall av bröstcancer jämfört med 2D-mammografi. 3D-mammografi tar vanligtvis längre tid att granska för en röntgenläkare, men med hjälp av AI kan granskningstiden kortas till ungefär samma tid som för 2D-mammografi. Forskning har även visat att AI i kombination med en röntgenläkare är lika bra eller bättre på att upptäcka bröstcancer jämfört med två röntgenläkare.
-Nu tar vi de första besluten kopplade till Kraftsamlingen för sjukvården. Dessa beslut visar vilken styrka vi har när vi hittar smarta lösningar tillsammans med vårdpersonalen. Det är en otrolig samhällsvinst när vi kan upptäcka tidiga fall av bröstcancer eller förhindra att våra patienter drabbas av fallskador, säger Helena Proos (S), regionstyrelsens ordförande.
Projektet Fallprevention inom slutenvården tilldelas 1 069 000 kronor (inklusive 165 000 kronor för tekniska installationer). Inom projektet kommer fokus att ligga på införandet av ny teknik och nya arbetssätt som möjliggörs av den nya tekniken. Konkret handlar det om att använda radarsensorer i taket och AI för att tidigt upptäcka och larma vid risk för fall. Därmed kan vårdpersonalen agera snabbare, och minska antalet fall. Syftet är att stegvis kunna införa detta inom de vårdverksamheter som har behov.
- På de sjukhus där den nya tekniken för fallprevention testats har man haft mycket goda resultat. Jag är glad över de här besluten som kommer att öka tryggheten för patienter och bidra till att kunna upptäcka och behandla bröstcancer tidigare, säger Neil Ormerod (V), sjukhusstyrelsens ordförande.
(M), (L) och (SD) yrkade på att regionstyrelsen skulle få en redovisning av vilka andra projekt som inkommit inom Fokus Vårdskifte och varför de inte beviljats finansiering. Detta röstades ned av regionstyrelsen vilket (M), (L) och (SD) reserverade sig mot. Även (KD) reserverade sig och lämnade ett särskilt yttrande.
Kontakt
Damian Riveira Linares, politisk sekreterare (S): 072 - 209 01 32Anne-Li Lehnberg, politisk sekreterare (V): 018 - 611 61 44Randi Graungaard: Biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala: 072 – 227 83 86