Uppsnabbat från regionfullmäktige den 20 november

2024-11-20 Pressmeddelande

Region Uppsala tar över särskilda persontransporter från Uppsala kommun

Vid sitt möte klubbade regionfullmäktige antagandet av ett nytt avtal med Uppsala kommun. Avtalet innebär att Region Uppsala tar över ansvaret från Uppsala kommun för särskilda persontransporter, myndighetsutövningen för färdtjänst och riksfärdtjänst samt för planeringen av skolresor med taxi. Särskilda persontransporter är ett samlingsnamn för sjukresor, färdtjänst, riksfärdtjänst och skolresor.

Regionfullmäktige beslutade också att Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden får i uppdrag att erbjuda och besluta om avtal med övriga kommuner i Uppsala län, som önskar anta samma sorts avtal om överlämnande av ansvar för särskilda persontransporter som Uppsala kommun.

Enligt ärendets handlingar innebär det samlade ansvaret möjligheter att effektivisera och samordna såväl trafik som beställningar, planering samt upphandling. Den större volymen av upphandlade transporter och en gemensam administration bör, åtminstone på sikt, kunna innebära lägre kostnader för både regionen och för kommunen.

När avtalet är påskrivet kan Region Uppsala slutföra upphandlingarna av leverantörer som behövs för driften. När det sedan är klart att genomföra överlämnandet sker en verksamhetsövergång från kommunen till Region Uppsala.

Region Uppsala köper delar av Samariterhemmet

Region Uppsala köper stora delar av Samariterhemmet från Diakonistiftelsen Samariterhemmet. Detta beslutade regionfullmäktige vid sitt möte. Köpet ses som ett strategiskt förvärv för framtiden.

Region Uppsala har bedrivit vård i fastigheten sedan 1970-talet. År 2015 omförhandlades hyran för byggnad A/B, de modernare delarna av fastigheten, och regionen frånträdde delar av lokalerna. Region Uppsala har idag hyreskostnader på cirka 17 miljoner kronor årligen för Samariterhemmet.

Enligt ärendets handlingar är fastigheten ett strategiskt förvärv, som skapar handlingsutrymme i en central nod. Tillsammans med Akademiska sjukhuset och Kungsgärdets vårdcentral kan lokalerna bidra till en god, tillgänglig och samordnad planering av lokalförsörjningen. Byggnaderna som nu köps är i behov av underhåll och utveckling. Befintliga lokaler utgör cirka 12 600 kvadratmeter lokalyta. Med köpet kommer dock även en byggrätt som möjliggör för ytterligare cirka 10 000 – 13 000 kvadratmeter lokalyta. 

Almi Företagspartner omstruktureras

Almi Företagspartner Uppsala AB kommer att omstruktureras, något som regionfullmäktige nu tillstyrkte vid sitt möte. Enkelt uttryckt slås Almi i Uppsala län ihop med även andra län, och ett nytt Almi för Östra Mellansverige uppstår. Samtidigt backar Region Uppsalas ägande av bolaget från 49 procent, till strax under 11 procent. Regionfullmäktige godkände även bolagsordning, samverkansavtal och ägaranvisning för det nya bolaget.

Almis mål är att stärka näringslivets utveckling och främja hållbar tillväxt. Bolaget är uppdelat i två affärsområden: Företagspartner, som hanterar lån och affärsutveckling, och Almi Invest, som fokuserar på riskkapital. Förslaget om omstrukturering gäller enbart affärsområdet Företagspartner och är därför begränsat till de dotterbolag som ägs gemensamt av regionerna och Almi AB. Även andra regioner måste godkänna den nya strukturen.

Bakgrunden till beslutet är, enligt ärendets handlingar, att koncernen Almi AB står inför utmaningar att möta de ökade kraven inom regelefterlevnad, samordning och effektivitet. Detta samtidigt som bolaget har en ansträngd ekonomi, med ett negativt rörelseresultat på cirka 340 miljoner kronor för år 2023. 2025 förväntas bli det sista verksamhetsåret för Almi Uppsala i sin nuvarande form.

Fastighetsinvesteringsplan antogs av fullmäktige

Vid sitt möte antog regionfullmäktige den fastighetsinvesteringsplan som ingår som en del i Regionplan och budget 2025 – 2027. Planen gäller för investeringar i byggnader och mark under planperioden 2025 – 2027.

Regionfullmäktige återremitterade ärendet i september 2024 med en så kallad minoritetsåterremiss, motivet var att bättre följa beslutad fastighetsinvesteringsprocess. I fastighetsinvesteringsplanen för 2025–2027 finns investeringsbehov där genomförande redan pågår så som byggnation av cyklotron, utbyggnad av KB01 och redundans av godsmottagningen. Behov i förstudiefas är bland annat utredning av ombyggnation och upprustning av centralblocket på Akademiska sjukhuset, utredning av en ny sjukhusbyggnad för operation vid Lasarettet i Enköping och en ny bussdepå i Enköping. Planen innehåller även en del stora strategiska behov. Bland annat investeringar kopplade till Uppsalapaketet med byggande av en spårvagnsdepå, samt en ny bas för helikoptern och en ny ambulansstation.

Investeringsplanen innebär en inriktning på vilka investeringsbehov som Region Uppsala vill genomföra under planperioden. Beslut ska sedan fattas för de enskilda investeringarna inför att en ny investeringsfas (förstudie, programarbete och genomförande) påbörjas.

(M), (KD), (L) och (SD) reserverade sig mot förslaget, då de ansåg att det hade flera brister och oklarheter. (SD) kom också med tilläggsyrkanden om att stryka produktionsköket och alla punkter om spårvägen från förslaget, vilket regionfullmäktige röstade ned. 

Region Uppsala reviderar sin finanspolicy

Region Uppsala har en finanspolicy som utgör ett övergripande ramverk för hur finansförvaltningen ska bedrivas i Region Uppsala. Vid sitt möte reviderade nu regionfullmäktige denna policy.

Andelen aktiefonder höjs och kan nu utgöra 70 procent av pensionsmedelsportföljen. Även andelen alternativa placeringar höjs. Placeringar i räntebärande värdepapper och räntefonder behöver nu bara utgöra 15 procent av pensionsmedelsportföljen (mot tidigare 30 procent).

Den nya finanspolicyn förtydligar även att extern finansiering kan inhämtas både genom lån och genom utgivande av certifikat/obligationer. Regionens planerade investeringar i Uppsala spårväg och kommande planer för investeringar i nya och befintliga sjukhusbyggnader innebär att behov av extern finansiering kan bli aktuellt inom några år.

Syftet med förändringarna av policyn är att öka avkastningen på pensionsmedels- och medelsportföljen till en fortfarande begränsad risk. Samt att minska kostnader inom skuldförvaltningen.

(M), (KD), (L) och (SD) ville se skrivningar i den nya policyn som möjliggör placeringar i försvars- och vapenindustrin. Detta mot bakgrund av den snabba förändringen i vår omvärld. Detta röstades ned av fullmäktige, vilket (M), (KD), (L) och (SD) reserverade sig mot.  

Delårsrapport januari till augusti godkänd

Regionfullmäktige godkände delårsrapporten för perioden januari – augusti 2024. Av rapporten framgår att Region Uppsala prognostiserar ett negativt balanskravsresultat för år 2024. Efter att ha använt 500 miljoner kronor från den så kallade resultatutjämningsreserven, medel som flyttats över från tidigare överskott, pekar prognosen på ett balanskravsresultat på minus en miljard kronor. Detta ska jämföras med ett budgeterat nollresultat.

Prognosen baseras på det höga kostnadsläget inklusive pensionskostnader och en svagare utveckling av intäkterna. Positivt är att regionens kostnader för hyrbemanning visar en tydligt nedåtgående trend. Samtidigt fortsätter dock kostnaderna för köpt vård, läkemedel och material att öka på grund av både volym och det högre prisläget.

(M), (KD), (L) och (SD) ställde sig bakom rapportens godkännande, men hade tilläggsyrkanden. Bland annat att regionstyrelsen ska arbeta mer aktivt med strategiska beslut för att modernisera Region Uppsala och säkerställa en bättre leverans. Regionfullmäktige röstade ned detta, vilket (M), (KD), (L) och (SD) reserverade sig mot.

Beslut om ett nytt och sammanhållet avtal med Mälardalstrafik

Regionfullmäktige beslutade vid sitt möte om en reviderad bolagsordning för Mälardalstrafik. Regionfullmäktige beslutade också att ersätta dagens samverkansavtal med Mälardalstrafik med ett nytt och sammanhållet avtal. Detta samverkansavtal utgör även aktieägaravtal och ägardirektiv.

Det nya samverkansavtalet speglar, enligt ärendets handlingar, bättre den utveckling av samarbetet som ägt rum, och harmonierar bättre med varandra i alla delar vad gäller till exempel avtalstid.     

Redovisning av lokalt partistöd godkänt

Regionfullmäktige godkände vid sitt möte partiernas redovisning av det lokala partistödet för år 2023.

Samtliga partier med representation i fullmäktige har inkommit med en redovisning av hur det lokala partistödet har nyttjats, inklusive intygande från av respektive parti utsedd granskare. Redovisningarna följer i allt väsentligt fastställd rutin för redovisning. Som vanligt kan den som vill läsa hela ärendet se det i de handlingar som medföljer detta utskick.

Region Uppsala går i borgen för fordon

Region Uppsala ska gå i borgen för AB Transitio på ett belopp upp till 20 206 000 kronor (cirka 20,6 miljoner kronor). Detta beslutade regionfullmäktige vid sitt möte. Borgen gäller för Reginafordon 9052. Beslutet har sin grund i att hyresavtal för tågfordon överlåtits till Mälardalstrafik, där Region Gävleborg gått i borgen för samtliga fordon. Detta korrigerades i och med dagens beslut i fullmäktige, så att alltså även Region Uppsala går i borgen för fordon.

Interpellationer och en fråga besvarade

Vid regionfullmäktiges sammanträde besvarades interpellationer i följande ämnen:

  • Vad sjukhusstyrelsens ordförande vill åstadkomma med sjukhusstyrelsen
  • Vad styrets politik är för Region Uppsalas hälso- och sjukvård
  • Om personalflykten från Folktandvården
  • Om administrationen inom hälso- och sjukvården
  • Om när kvalitetsledningssystem kommer att finnas på plats
  • Om bemanning av jourmottagningar

Det ställdes också en fråga till ansvarigt råd om huruvida Fjärdhundra vårdcentral kommer att bli kvar. 

Interpellationerna och svaren finns att ta del av i handlingarna till sammanträdet.

Länkar