Tidigarelagd start för vaccination mot covid -19 och influensa

2024-10-10 Pressmeddelande

Den 15 oktober inleds årets vaccination mot säsongsinfluensa och covid -19, tre veckor tidigare jämfört med tidigare år. – Covid och influensa har kommit tidigare under de senaste säsongerna. Därför vill man i Sverige komma igång tidigare med vaccinationerna så att så många som möjligt i riskgrupperna får ett skydd, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Alla som är 65 år och äldre rekommenderas och erbjuds gratis vaccination mot säsongsinfluensa och covid -19. Erbjudande gäller också vissa yngre personer som riskerar att bli allvarligt sjuka, till exempel de som har en hjärt- eller lungsjukdom.

Gruppen 80 år och äldre har fått en kallelse med bokad tid på vårdcentral. Gruppen 65-79 år har i stället fått en sms-påminnelse om att själva boka tid på en vårdcentral, hos vaccinationsenheten eller på en privat vaccinationsbyrå.

– Vaccinet ger ett bra skydd, men det behöver fyllas på varje år för den som är i riskgrupp. Virusen förändras vartefter, och då behöver man få nytt vaccin, som hjälper mot de varianter som cirkulerar just nu, säger Johan Nöjd.

–  Den som är vaccinerad löper mindre risk att bli sjuk, och om man trots allt blir sjuk, så blir sjukdomen oftast lindrigare. Så ta chansen. Det kan vara livsavgörande, säger Johan Nöjd.

De som är yngre än 65 år och inte tillhör någon riskgrupp, men ändå vill vaccinera sig mot influensa och covid -19, kan göra det på egen bekostnad på vårdcentraler och privata vaccinationsbyråer. För influensa startar vaccinationen av personer utanför riskgrupper den 15 november.

Länkar

Kontakt

Johan Nöjd, smittskyddsläkare Region Uppsala, tel 018-611 60 62