Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 21 oktober

2024-10-21 Pressmeddelande

Region Uppsala ställer krav på fler lärlingstimmar

Minst 10 procent av den totala arbetsstyrkan ska utgöras av lärlingar under entreprenadtiden i byggentreprenader för Region Uppsala. Det kravet klubbade fastighet- och servicenämnden under sitt möte.

Redan idag stimulerar Region Uppsala arbetsmarknaden genom att ersätta kostnaden för lärlingar med 50 procent av avtalat timpris i byggentreprenader (för respektive arbetskategori). Men med nuvarande avtalsskrivning står det entreprenören fritt att använda lärlingar, eller att låta bli. Nu skärper alltså Region Uppsala kraven, för att främja utbildning och återväxt inom byggbranschen.

Region Uppsala kommer fortlöpande under entreprenadtiden att genomföra månadsvisa uppföljningar där entreprenören rapporterar om antalet lärlingar och deras andel av den totala arbetsstyrkan, inklusive dokumentation som styrker deras lärlingsstatus.

Region Uppsala inför kravet för att säkra även framtidens tillgång på yrkeskategorier så som snickare, elektriker, rörmokare, styr- och reglertekniker, målare med flera.

(M) yrkade på avslag och reserverade sig mot beslutet.

Länkar