Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 23 september
Programarbete för ombyggnation av akuten beslutat
Ett programarbete för en ombyggnation av akutmottagningen på Akademiska sjukhuset ska genomföras, till en investeringsutgift om högst 5 410 000 kronor. Detta beslutade fastighets- och servicenämnden vid sitt möte.
Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset har ett stort inflöde av patienter och tar emot ungefär 55 000 besökare årligen, samtidigt som Region Uppsalas befolkning stadigt ökar. Under våren 2022 utökades akutmottagningen med intilliggande lokaler för att bland annat skapa fler behandlingsrum. Lokalerna är dock föråldrade och lever inte upp till dagens krav på arbetsmiljö. För att åtgärda detta fattade sjukhusstyrelsen under 2023 beslut om att inleda en förstudie för ombyggnation av akutmottagningen.
Ombyggnationen syftar till att modernisera och anpassa de befintliga lokalerna så att de kan ta hand om det stora patientflödet på ett effektivare och säkrare sätt. I framtiden bedöms att en helt ny större akutmottagning krävs för att möta upp Uppsalas ökande befolkning. Innan dess behöver dock den befintliga akutmottagningen moderniseras. Projektet kommer att omfatta ombyggnad av entré, väntrum och reception. Det kommer även att tillskapas triagerum (för sortering av patienter), samt en tillfällig entré under byggtiden.
Programfasen beräknas starta under andra halvåret 2024 och vara klar första kvartalet 2025. Planerad start av genomförande är under tredje kvartalet 2025. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande uppskattas till cirka 73,5 miljoner kronor.
Programarbete för datortomograf på Lasarettet i Enköping beslutat
Ett programarbete för investeringsprojektet Ombyggnation för ny datortomograf på Lasarettet i Enköping ska genomföras, detta till en investeringsutgift om högst 1 550 000 kronor. Det beslutade fastighet- och servicenämnden vid sitt möte.
Bakgrunden är att Lasarettet i Enköping idag endast har en datortomograf. Det innebär att inga undersökningar kan ske under tiden en planerad service utförs. En till datortomograf skulle även öka möjligheten att kunna hjälpa Akademiska sjukhuset med deras remisser. En förstudie visar att det är fullt möjligt att installera ytterligare en datortomograf i önskade lokaler.
Region Uppsala ansluter sig till Rättvist byggande
Region Uppsala ska börja tillämpa konceptet Rättvist byggande i sina större upphandlade byggprojekt, efter ett beslut i fastighets- och servicenämnden. Syftet är att förebygga att arbetskraft exploateras, så kallad arbetslivskriminalitet.
Rättvist byggande är en ideell organisation som består av byggherrar som har gått samman för att motverka arbetslivskriminalitet i byggbranschen. Det gör man genom ett systematiskt arbete i entreprenadprojekten, med bland annat arbetsplatskontroller.
Region Uppsala kräver redan idag att byggföretag följer de allmänna föreskrifterna, som bland annat tar upp arbetsmiljö, uppförandekod och skatteinbetalningar. Det som tillkommer genom Rättvist byggande, är bland annat att det kommer att göras fler uppföljande kontroller, att även underleverantörer följs upp så att de följer kollektivavtal utan anmärkningar, och att man säkerställer att utländska arbetstagare har rätt arbetstillstånd.
Kostnaden för att delta i Rättvist byggande uppgår med nuvarande omfattning av byggnationer till cirka 200 000 kronor per år.
Strategi kring vilka lokaler som ska ägas respektive hyras tas fram
Förvaltningsdirektören för Fastighet och service får i uppdrag att ta fram en strategi gällande vilka verksamhetslokaler som ska ägas respektive hyras. Återrapportering ska ske till fastighets- och servicenämnden i december 2024. Detta beslutade nämnden vid sitt möte.
Bakgrunden är att det i dagsläget saknas en beslutad strategi inom Region Uppsala kring vilka verksamhetslokaler som ska ägas respektive hyras. Detta får till följd att frågan om att äga eller hyra behöver utredas vid varje enskilt beslut gällande nya lokaler, eller utökat behov av lokaler.
Region Uppsalas solcellsplan ska uppdateras
Förvaltningsdirektören för Fastighet och service får i uppdrag att uppdatera Region Uppsalas solcellsplan. Återrapportering ska ske till fastighets- och servicenämnden i december 2024. Detta beslutade nämnden vid sitt möte.
Det finns i dag ingen aktuell plan innehållande en kartläggning av var man kan placera ut solceller inom Region Uppsala. Planen ska, enligt ärendets handlingar, även innehålla alternativa placeringar till tak, så som väggar eller tak över parkeringsplatser. För många av regionens fastigheter kan det också vara en fördel att komplettera solcellsinstallationen med ett batteripack, även detta bör belysas i den uppdaterade planen.