Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 23 september

2024-09-23 Pressmeddelande

Överenskommelse med Region Stockholm om kollektivtrafikplikt
Region Uppsala ska teckna en överenskommelse med Region Stockholm om att de får rätt att fatta beslut om så kallad allmän kollektivtrafikplikt för pendeltågstrafiken till Uppsala och Bålsta. Kollektivtrafikplikt innebär att den regionala kollektivtrafikmyndigheten ser till att kollektivtrafik upphandlas.

Överenskommelse med Heby kommun, Uppsala kommun och Region Uppsala om väg 72
Parterna är överens om att förbättra trafiksäkerheten och för kollektivtrafiken och samtidigt förbättra tillgänglighet för oskyddade trafikanter längs sträckan mellan Heby och Kvarnbolund.

Ökade resurser till förarbetet om bussdepå i Enköping
Region Uppsala planerar för en ny bussdepå i Enköping. Inför det har en förstudie gjorts för att bland annat fastställa bästa läge för depån. För det fortsatta arbetet med bussdepån beslutade nämnden om medel på 4 000 000.  Kostnaden för arbetet för förstudien får maximalt uppgå till 4 700 000 kronor. 

Yrkande gällande konsekvensanalys av utfall av budget
M, L och KD yrkade på att en konsekvensanalys tas fram med anledning av att utfall för 2024 kraftigt avviker från budget för att kunna fatta ett beslut om verksamhetsplan och budget för 2025 som baseras på verkligt utfall. Yrkandet avslogs, M,L och KD reserverade sig mot beslutet.

Yrkande gällande handlingsplan för ekonomi i balans
M, L och KD yrkade på att återrapporten om handlingsplan för ekonomi i balans återremitteras då en ekonomisk analys och förslag på åtgärder som kan genomföras för att minska det kraftiga underskott som väntas för 2024 saknas och behöver kompletteras till nästa nämnd. Yrkandet avslogs. M, L KD och SD reserverade sig mot beslutet.