Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Muncancer - fokus för nationell konferens i Uppsala
Muncancer är ett växande folkhälsoproblem som hänger ihop med en åldrande befolkning. Under åren 2008–2022 ökade mun- och svalgcancer i Sverige med 68 procent och fler förväntas insjukna kommande år. Just nu pågår en studie som syftar till att utveckla effektiva metoder för screening av riskgrupper för att minska insjuknandet och kunna sätta in behandling tidigt. Ämnet är fokus för en nationell konferens om oral cancer i Uppsala 10-11 april där Region Uppsala är medarrangör.

Effektiva metoder för screening av personer som riskerar utveckla muncancer. Det är fokus för en pågående studie där forskarna analyserar förändringar i celler, vävnad, saliv och blodprover med hjälp av nya metoder inom AI-stödd bilddiagnostik, molekylärbiologi och självprovtagning. På bilden syns orala epitelceller från ett cytologiskt borstprov från munslemhinnan, infärgade med Papanicolaou-tekniken. Nyutvecklad AI-analys av digitala mikroskopibilder kan hjälpa cytodiagnostiker att upptäcka förstadier till skivepitelcancer, den vanligaste maligna tumören i munhålan.
– Fokus för det pågående projektet är diagnostik och uppföljning av potentiellt maligna skador eller sjukliga förändringar i munhålan. Målgruppen är personer med hög risk att utveckla muncancer. Vi vill utveckla nya metoder för screening för att kunna förebygga sjukdom, diagnostisera tidigt och erbjuda individanpassad behandling, så kallad precisionsmedicin med nya behandlingar, säger Christina Runow Stark, övertandläkare i orofacial medicin och tf verksamhetschef vid Folktandvården i Region Uppsala.
I studien analyserar forskarna förändringar i celler, vävnad, saliv och blodprover. Patienterna följs upp under fem år vilket ger en möjlighet att observera tidiga tecken på sjukdomsutveckling. Insamlade prover analyseras med stöd av molekylära metoder och AI-analyser.
Utmaningen är, enligt Runow Stark, svårigheter att bedöma cancerrisk i det enskilda fallet. I cirka tre till fem procent av fallen utvecklas förändringarna till cancer, ofta med dålig prognos eftersom tumören diagnostiseras alltför sent.
– Med nya metoder inom AI-stödd bilddiagnostik, molekylärbiologi och självprovtagning kan vi rädda liv. Vi bedömer att det går att halvera förekomsten av muncancer, men också att kunna erbjuda bättre bevarad funktion, utseende och livskvalitet för de drabbade samt minska vårdbehov och kostnader, framhåller Christina Runow Stark.
Detta kommer att diskuteras under den nationella konferensen om oral cancer på Wiks slott 10-11 april; Mot prevention av muncancer - cytologisk screening, AI-stödd diagnos, molekylära markörer och riktade terapier. Konferensen har deltagare från flera universitet och regioner i Sverige.
– Det är första gången vi arrangerar denna konferens och vi har stora förväntningar och är överraskade över det tydliga intresset med 50 deltagare, varav 20 ska tala och presentera det senaste inom prevention och diagnostik, konstaterar Christina Runow Stark.
På konferensen ska man dela och diskutera erfarenheter, resultat och möjligheter. Bland deltagarna finns högspecialiserade forskargrupper knutna till forskningsprojektet som bedrivs vid specialistmottagningar vid flera lärosäten och regionala sjukhus.
Länkar
- Program för den nationella konferensen om oral cancer
- Nationellt kvalitetsregister för huvud- och halscancer (SweHNCR)
Kontakt
Christina Runow Stark, övertandläkare i orofacial medicin och tf verksamhetschef vid Folktandvården i Region Uppsala;018-617 22 94, christina.runow.stark@regionuppsala.seJoakim Lindblad, professor i datoriserad bildbehandling, centrum för bildanalys/institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet;073-316 85 49, joakim@cb.uu.seJan Hirsch, professor emeritus, Instutionen för kirurgiska vetenskaper, Uppsala universitet;070-394 83 23, jan.hirsch@uu.seBengt Hasséus, professor, avdelningen för oral medicin och patologi, institutionen för odontologi, Göteborgs universitet; 031-786 38 42, bengt.hasseus@odontologi.gu.se
Bilder

Christina Runow Stark, övertandläkare i orofacial medicin och tf verksamhetschef vid Folktandvården i Region Uppsala
Ladda ner bild