Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Region Uppsala visade beredskapssatsningar
Region Uppsala presenterade under fredagen flera projekt som ökar förmågan vid kriser, höjd beredskap och krig. Satsningarna handlar om storskaliga transporter av liggande patienter, robust och flexibel ledningsförmåga och förstärkning av sjukvårdsinsatser vid akuta händelser.

Johan von Knorring, regiondirektör, Jan Stangebye, säkerhets- och beredskapsdirektör och regionstyrelsens orförande Helena Proos (S) i Region Uppsalas katastroftält.
Regionerna i Sverige har en central roll i det svenska totalförsvaret, med ansvar för bland annat hälso- och sjukvård, tandvård och kollektivtrafik. Just nu pågår en rad aktiviteter i Region Uppsala för att öka förmågan att hantera kris, höjd beredskap och krig. Flera av dessa satsningar visades upp på Wiks slott under fredagen.
– Jag blir otroligt stolt av det framstående arbete som vi gör i regionen. Vi har verkligen tagit ledartröjan i arbetet med totalförsvaret och ligger i flera avseenden först i Sverige jämfört med många andra kommuner och regioner. Vi visar att det går att öka totalförsvarsförmågan snabbt och effektivt om vi får rätt förutsättningar, säger Helena Proos, regionstyrelsens ordförande (S).
Regionen visade bland annat en egenutvecklad lösning för att snabbt kunna anpassa linjebussar för transport av liggande patienter. En vanlig UL-buss kan på kort tid byggas om för att kunna transportera upp till 12 bårar av NATO-typ. Vid behov av till exempel en storskalig evakuering av liggande patienter kan bussen i många fall ersätta länets ambulanser, som då kan komma till bättre nytta vid olyckor och akuta sjukdomsfall.
Ett annat projekt som visades var en mobil ledningsplats som gör det möjligt att upprätta en fungerande krisledning i vilken lokal som helst. Den innehåller bland annat reservlösningar för el, telefoni och internet och även materiel som behövs för att kunna arbeta i stabsläge under längre tid.
– Vi planerar för höjd beredskap och krig, men satsningarna gör oss också bättre rustade för att hantera andra typer av samhällsstörningar. Vi kommer att planera, utbilda och öva medarbetare på de här lösningarna så att de kan bli en del i den ordinarie beredskapen och komma till nytta även vid mindre händelser, säger Johan von Knorring, regiondirektör Region Uppsala.
Andra beredskapssatsningar som visades var regionens katastroftält, förstärkningsfordon och ambulanshelikopter som är viktiga resurser för att snabbt kunna bistå vid olyckor och allvarliga händelser. Vid visningen deltog bland annat representanter från regionstyrelsen, regionledningen, länsstyrelser och nationella myndigheter.
Kontakta oss
Helena Proos (S), genom
Damian Riveira Linares
politisk sekreterare (S)
072-209 01 32
Johan von Knorring
regiondirektör Region Uppsala
018-617 18 70
Jan Stangebye
säkerhets- och beredskapsdirektör
018-617 48 70
Bilder

Bår på buss - en vanlig linjebuss kan på ett enkelt sätt byggas om för att kunna transportera upp till 12 liggande patienter.
Ladda ner bild
Johan von Knorring, regiondirektör, Jan Stangebye, säkerhets- och beredskapsdirektör och regionstyrelsens orförande Helena Proos (S) i Region Uppsalas katastroftält.
Ladda ner bild