Region Uppsala stöttar lokala organisationer

2025-02-13 Pressmeddelande

Fyrisgården, Uppsala Kvinnojour och flera andra organisationer från civilsamhället i Uppsala län tilldelas fleråriga verksamhetsbidrag, beslutade regionala utvecklingsnämnden i dag. Bidragen är på 120 000–350 000 kronor och ska främja gemenskap och välmående.

– Alla dessa föreningar gör ovärderliga insatser för viktiga målgrupper i länet. Ett starkt civilsamhälle bygger hela samhället starkt. Jag hoppas innerligt att dessa verksamhetsstöd kan ge föreningarna bättre förutsättningar att fortsätta bedriva sitt arbete med full kraft, säger Unn Harsem (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.  

För att öka gemenskapen och välmåendet i ett mer hälsofrämjande och inkluderande samhälle delar Region Uppsala ut fleråriga verksamhetsbidrag. Aktörer inom civilsamhället kan ansöka om mellan 25 000 och 350 000 kronor. Verksamhetsbidragen delas ut för två år med möjlighet till förlängning i två år. Totalt uppgår medlen till 1 800 000 kr. 

Vid sitt möte 13 februari beslutade regionala utvecklingsnämnden att medlen ska fördelas på följande sätt för perioden 2025–2026: 

  • Fyrisgården 350 000 kronor 
  • Uppsala Kvinnojour 350 000 kronor 
  • Uppsala läns nykterhetsförbund 350 000 kronor 
  • Uppsala Stadsmissions Ungdomsverksamhet samt Kvinnobyrån 350 000 kronor 
  • Nybyvison 232 000 kronor 
  • Tierps Kretslopp 120 000 kronor 

Fyrisgården tilldelas 350 000 kronor 

Fyrisgården är en ideell, politiskt och religiöst obunden förening som erbjuder fritidsaktiviteter för alla, oavsett ålder, ursprung eller funktionsförmåga. Verksamheten inkluderar LSS-stöd, ungdomsfritids, daglig verksamhet och öppna aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. De erbjuder även kultur- och idrottskurser samt mötesplatser för gemensamma intressen.  

Fyrisgården fokuserar särskilt på att nå utsatta grupper som saknar tillgång till allmänna mötesplatser, med satsningar på barn och vuxna med funktionsnedsättning i Uppsala, Knivsta, Heby och Östhammar. De arbetar för att minska ensamhet bland äldre och främja rörelse och e-hälsa. 

Uppsala Kvinnojour tilldelas 350 000 kronor 

Uppsala Kvinnojour är en ideell och feministisk förening som sedan 1981 arbetar mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Föreningen erbjuder stödsamtal, juridisk rådgivning, medföljning och skyddat boende för våldsutsatta kvinnor, tjejer, ickebinära och barn. Genom att erbjuda ett helhetsstöd utan krav eller tidsgräns, där kvinnan kan vara anonym, skapas en trygg miljö för att bearbeta trauman och återfå kontrollen över sina liv. 

Arbetet inkluderar även förebyggande åtgärder genom kunskapsspridning, opinionsbildning och projekt mot våldet. Föreningen erbjuder utbildningar för yrkesverksamma, myndigheter, skolor och andra organisationer.  

Verksamheten är lokaliserad i Uppsala kommun, men erbjuder stöd till kvinnor från hela länet, särskilt från Knivsta kommun som inte har en egen kvinnojour.  

Uppsala läns nykterhetsförbund tilldelas 350 000 kronor 

Uppsala läns nykterhetsförbund är ett samarbetsorgan för organisationer inom länet som arbetar mot bruket av alkohol och narkotika och för drogfria alternativ. De arbetar för att öka kunskap om och motverka alkoholens skadeverkningar samt att främja visionen om ett narkotikafritt samhälle. Organisationen har funnits i nästan 140 år och har ett omfattande nätverk i hela Uppsala län.  

Förbundet arbetar för att lyfta värdet av drogfria miljöer och bedriver drogförebyggande insatser riktade mot barn, ungdomar och unga vuxna, inklusive unga föräldrar och studenter. Målet är att öka förståelsen för hur det kan vara att växa upp med beroendesjukdomar i hemmet och att ge stöd till barn och ungdomar i svåra hemförhållanden genom till exempel gruppverksamhet och läger.  

Uppsala Stadsmissions Ungdomsverksamhet samt Kvinnobyrån tilldelas 350 000 kronor 

Uppsala stadsmissions Ungdomsverksamhet och Kvinnobyrån arbetar för att stärka den psykiska hälsan hos ungdomar, tjejer och kvinnor genom en rad stödjande insatser. Bland annat erbjuder man individuellt samtalsstöd, gruppdiskussioner, temakvällar och kreativa aktiviteter som musikskapande i en särskild musikstudio. Verksamheten har även psykologstöd, hjälp med kontakt och dialog med myndigheter, stöd med läxläsning samt vägledning inom jobbsökande. Tillsammans skapar insatserna en inkluderande och stöttande gemenskap för deltagarna.  

Ungdomsverksamheten är öppen för ungdomar mellan 13 och 19 år samt deras familjer, med ett geografiskt fokus på hela Uppsala. Kvinnobyrån riktar sig särskilt till kvinnor och barn som har varit eller är utsatta för våld av en närstående och erbjuder stödprogram för att bearbeta dessa upplevelser och bygga upp självständighet och självkänsla. Verksamheten uppmuntrar till samhällsengagemang och mentorskap, vilket hjälper deltagarna att känna tillhörighet och att utvecklas som aktiva samhällsmedborgare. 

Nybyvison tilldelas 232 000 kronor 

Nybyvision, grundat 1991 i Gamla Uppsala/Nyby, arbetar för ömsesidig integration genom meningsfulla sammanhang och personliga möten. Verksamheten fokuserar på att vara arbetslivsförberedande, hälsofrämjande, språkstärkande, jag-stärkande, familjestödjande och integrationsfrämjande. Bland aktiviteterna finns språkträning, samhällsorientering och sysselsättning för vuxna asylsökande. De driver även öppna förskolan Jollen och integrationscaféet Violen för kvinnor, där deltagarna kan träna språk, skapa och få kuratorsstöd. Nybyvision riktar sig främst till utrikes födda personer som står långt från arbetsmarknaden, särskilt kvinnor. Många är analfabeter eller har psykisk och fysisk ohälsa. Nybyvision erbjuder stöd och möjligheter för deltagarna att växa utifrån sina egna förutsättningar. Lokalerna ligger centralt i Uppsala med goda bussförbindelser, vilket gör det möjligt för deltagare även från mindre orter som Heby, Östhammar och Tierp att delta.  

Tierps kretslopp tilldelas 120 000 kronor  

Tierps Kretsloppservice stödjer personer som står långt från arbetsmarknaden, särskilt de med social och ekonomisk utsatthet, genom meningsfull sysselsättning och integration i arbetslivet. Kärnverksamheten inkluderar en secondhand-butik, flyttstädning, dödsbostädning, cykelreparationer, och sophämtning. Årligen samlas över 500 ton varor in, varav 75 procent återvinns eller repareras för försäljning. Tierps Kretsloppservice är också en del av Tierps Matcentral och samlar in mat från lokala livsmedelsbutiker för att dela ut matkassar till behövande. Huvudmålgruppen är individer som har svårt att få arbete, ofta på grund av psykisk ohälsa och dålig ekonomi.  

Organisationen erbjuder daglig verksamhet för cirka 50 personer, inklusive placeringar från Kriminalvården, Frivården, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, anpassad gymnasieskola och LSS-verksamheter. Tierps Kretsloppservice är baserad i Tierps kommun och riktar sig främst till invånare där, men tar även emot personer från andra kommuner inom länet. Tierps Kretsloppsservice bidrar till gemenskap och välmående genom att skapa meningsfulla arbetsuppgifter för personer med psykisk ohälsa och långvarig isolering. Verksamheten arbetar långsiktigt för att stärka deltagarnas självförtroende och, när möjligt, hjälpa dem vidare mot den öppna arbetsmarknaden, vilket ger både personlig och kollektiv glädje. 

Kontakt

Unn Harsem (C), regionråd: 070 486 50 26