Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Uppsnabbat från regionstyrelsen den 25 februari
Nya tilldelningar inom Kraftsamling för sjukvården
Det var i april 2024 som regionstyrelsen fattade beslut om en Kraftsamling för sjukvården. 50 miljoner kronor satsades på HR-projektet Helhetsgreppet, som bland annat handlar om att attrahera nya medarbetare. Och 50 miljoner kronor på utvecklingsprojektet Fokus vårdskifte. Vid sitt möte fattade nu regionstyrelsen flera nya beslut om tilldelningar på totalt 14,3 miljoner kronor till projekt inom Fokus vårdskifte.
Hembaserad psykiatrisk vård tilldelas 5,8 miljoner kronor för ett år. Projektet berör en omställning från heldygnsvård på sjukhus till förstärkt öppenvård. Satsningen bedöms förbättra vården, minska behovet av vårdplatser i heldygnsvård och förbättra Region Uppsalas ekonomiska resultat. Satsningen ligger i linje med regionens viljeinriktning om God och nära vård.
Projektet ADHD-utredning vårdcentrum tilldelas 2,14 miljoner kronor. I detta pilotprojekt överförs resurser från Neuropsykiatriska mottagningen till vårdcentrum för att genomföra ADHD-utredningar utanför specialistpsykiatrin. Detta för patienter utan samsjuklighet (de saknar alltså annat specialistpsykiatriskt tillstånd). Projektet syftar till att ta fram en modell som sedan kan införas i den nära vården även för andra tillstånd, där det finns möjlighet att förflytta vård till en annan vårdnivå.
Projektet Behandling handledsfrakturer tilldelas 2,06 miljoner kronor. Projektet handlar om att förändra det akuta omhändertagandet vid handledsskador som kräver operation för stabilisering. Operation ska ske snabbare än idag, och frigöra operationssalar till andra ingrepp.
Projektet Avsluta slutenvårdstillfället i hemmet med hjälp av Lasarettsansluten hemsjukvård tilldelas 1 miljon kronor. Projektet går ut på att identifiera patienter som kan avsluta sitt vårdtillfälle i hemmet i stället för på sjukhus, samt patienter där en övergång till palliativ vård (vård i livets slutskede) är möjlig.
Projektet Hörsel tilldelas 1,3 miljoner kronor. Det handlar om att införa ett automatiserat hörseltest för patienter mellan 18 och 75 år. Samtidigt införs ett gränsvärde för att kunna få en hörapparat.
Projektet Utveckla enkla kontaktvägar mellan primärvård och specialistvård tilldelas 2 miljoner kronor. Det handlar om att utveckla enkla kontaktvägar mellan primärvården och specialistvården för att få till effektiva vårdflöden. Dessa ska möta patientens behov genom att ge rätt insats på rätt vårdnivå.
(M), (KD), (L) och (SD) yrkade på att besluten borde tas inom ordinarie budgetprocess. De reserverade sig i denna del.
Krav om registerkontroll ställs även på privata vårdgivare
Vid sitt möte fattade regionstyrelsen nya beslut som tar sikte på registerkontroll av personal. Bland annat ska Region Uppsala vid upphandlingar av privata vårdgivare ställa krav på enhetliga och lämpliga bakgrundskontroller för medarbetare som arbetar patientnära.
Bakgrunden till besluten är, enligt ärendets handlingar, att Region Uppsala ska ge sina vård- och omsorgstagare det skydd och den trygghet som de behöver och kunna motverka att patienter inom regionens verksamheter utsätts för brott. Region Uppsala ska även motverka välfärdsbrottslighet.
Därför fattade regionstyrelsen i oktober 2024 beslut om utökade bakgrundskontroller för medarbetare. Och därför fattades dagens beslut om att avtala om detta även med privata vårdgivare. Dessutom fattades beslut om att även andra yrkeskategorier än den som arbetar patientnära kan bli föremål för registerkontroll inför anställning i Region Uppsala. Dit hör roller och funktioner som kan orsaka stor ekonomisk förlust, förlust av information, obehörig spridning av sekretessbelagd information, påverka pågående upphandling av varor och tjänster på ett otillbörligt sätt, påverka strategiska beslut med ekonomiska följder, samt de som kan ge obehöriga åtkomst till lokaler och anläggningar som är skyddsvärda.
Ledningskontoret ska nu verka för att kontroll sker för roller och funktioner som kan orsaka risker. För redan anställd personal är det dock inte aktuellt med registerkontroll, det finns inte lagstöd för det.
(M), (KD), (L) och (SD) yrkade på återremiss, med lite olika motiveringar. Bland annat utifrån aspekten att invänta ny lagstiftning. (M), (KD), (L) och (SD) yrkade även avslag på att ställa krav på privata vårdgivare, som uppfattades som mer långtgående än vad som gällde för Region Uppsala. Dessa yrkanden röstade regionstyrelsen nej till. (M) hade ett tilläggsyrkande om ge enheten för välfärdsbrottslighet i uppdrag att utveckla processen för att identifiera oegentligheter kopplat till anställda med hjälp av AI. Även detta röstade regionstyrelsen ned. (M), (KD), (L) och (SD) reserverade sig.
Region Uppsala svarar på remiss om grundläggande beredskap för kris och krig
Region Uppsala har svarat på en remiss från Försvarsdepartementet om kommuners och regioners grundläggande beredskap inför kris och krig.
Bakgrunden är att det föreslås att införas en ny lag, betecknad lagen om kommuners och regioners grundläggande beredskap inför fredstida krissituationer och höjd beredskap (LKRB).
I sitt svar betonar Region Uppsala bland annat vikten av omfattande statlig finansiering. Finansieringen måste skapa förutsättningar för att utveckla beredskapsförmågorna systematiskt och långsiktigt. Förslagen förväntas leda till nya stora löpande kostnader (permanenta kostnader) och nya stora anskaffnings- och investeringskostnader (engångsvisa kostnader). Detta samtidigt som regionerna redan brottas med ekonomiska utmaningar.
Som vanligt kan svaret läsas i sin helhet i de handlingar som medföljer detta utskick.