Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Uppsnabbat från regionfullmäktige den 10-11 juni
Regionplan och budget 2026–2028 fastställd
Regionfullmäktige fastställde regionplan och budget för 2026–2028.
Av budgeten framgår att anslaget till sjukhusstyrelsen höjs med 829 miljoner kronor. En del av detta är kompensation för kostnadsökningar, men det ingår också satsningar på förlossningsvården på Akademiska sjukhuset, fler vårdplatser på Lasarettet i Enköping och insatser för att korta köer och utveckla vårdutbud och vårdteknik.
Anslaget till vårdstyrelsen höjs med 343 miljoner kronor. Förutom att kompensera för kostnadsökningar ska medlen bland annat användas till att anställa fler distriktsläkare för att nå målet högst 1100 listade per läkare i primärvården.
De pågående utvecklingsprojekten för att stärka hälso- och sjukvården, ”Helhetsgreppet” och ”Fokus vårdskifte” fortsätter under 2026 och 100 miljoner kronor sätts av för ändamålet.
Arbetet med att flytta sjukhusbunden vård till mer vård nära länets befolkning fortsätter. Under 2026 ska Region Uppsala stärka arbetet gentemot målgruppen äldre och fortsätta utvecklingen av framtida vårdcentrum tillsammans med länets kommuner.
Andra utvecklingsområden som lyfts fram är att korta väntetiderna till 1177 på telefon, stärka det förebyggande fastighetsunderhållet och att öka det hållbara resandet i länet, där projekten för fyrspår och spårväg är en viktig del. Region Uppsalas totalförsvarsförmåga ska också stärkas under året.
För 2026 budgeteras ett resultat på 1,6 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag. SKR:s rekommendation är 2 procent. Anledningen till avsteget från två procent är tillfälliga kostnadsökningar för tågtrafiken.
Nettokostnaden för regionens verksamhet 2026 budgeteras till 16,8 miljarder kronor. Av detta går den största delen till hälso- och sjukvård, 13,7 miljarder kronor. Anslaget till kollektivtrafik och samhällsutveckling är 1,5 miljarder kronor. Till kulturområdet anslås 141 miljoner kronor.
UL har en zon- och prismodell med tidstaxa för biljetter och priser i kollektivtrafiken. Priset på en 30-dagars periodbiljett höjs från 1 100 kr till 1 150 kr. Det ordinarie priset för enkelbiljetten höjs från 39 kr till 40 kr. Övriga priser kommer att beslutas av trafik- och samhällsutvecklingsnämnden.
Den 1 januari införs en patientavgift för utlandssvenskar som söker vård i Region Uppsala. Det omfattar svenska medborgare som inte är folkbokförda i Sverige och är bosatta i ett land som saknar sjukvårdskonvention med Sverige. För akut sjukvård betalar patienten samma avgift som bosatta i Uppsala län. Avgiften kommer att debiteras utifrån Region Uppsalas högsta slutenvårdsavgift. För öppenvård innebär det sex gånger högsta slutenvårdsavgiften och för slutenvård debiteras tio gånger högsta slutenvårdsavgiften. Dessa avgifter grundar sig på ett regelverk från SKR och kommer att gälla för privat och offentlig regi, såväl inom primärvård som specialistvård.
Synhjälpmedlet Vita käppen blir avgiftsfritt från och med 2026.
Regionfullmäktige beslutade att skattesatsen blir oförändrad, 11,71 kr per 100 kr.
(M), (KD), (L) och (SD) reserverade sig till förmån för egna budgetförslag.
Tertialrapport januari-april godkänd
Regionfullmäktige godkände tertialrapporten för perioden januari – april 2025.
Av rapporten framgår att Region Uppsala prognostiserar ett balanskravsresultat för 2025 på minus 183 miljoner kronor.
(M), (L) och (KD) yrkade på att regionfullmäktige skulle uppdra till regionstyrelsen att för styrelsen redovisa sakläget gällande anställningsmöjligheter för ST-läkare, påstått konsultstopp samt styrning och ledning av logistikorganisationen samt att ge uppdraget att vidta fler åtgärder för att realisera beslutade investeringar och öka den strategiska förmågan.
(M) och (L) yrkade också på att regionfullmäktige skulle uppdra åt trafik- och samhällsutvecklingsnämnden att redovisa en plan för hur kontrollavgifterna ska nå budget. Yrkandena avslogs. (M), (L) och (KD) reserverade sig mot beslutet.
Program för effektiv lokalförsörjning 2025-2030 antaget
Regionfullmäktige antog ett nytt program för effektiv lokalförsörjning 2025-2030.
Programmet syftar till att nå en mer resurseffektiv och ändamålsenlig lokalförsörjning och omfattar samtliga verksamheter inom Region Uppsala. Bland annat ska en regionövergripande långsiktig lokalförsörjningsplan tas fram, med underliggande lokalförsörjningsplaner per förvaltning.
Policy för digitalisering, it och AI fastställd
Regionfullmäktige fastställde en policy för digitalisering, it och AI. Region Uppsala har sedan tidigare haft en policy för digitalisering och it. Grundprinciperna i policyn är oförändrade, men den har kompletterats så att den även omfattar utveckling med stöd av AI.
Anskaffning av ER1-fordon via Mälardalstrafik
Region Uppsala ska uppdra åt fordonsbolaget Transitio att köpa in fyra dubbeldäckartåg, så kallade ER-1-fordon. Det beslutade regionfullmäktige. Mälardalstrafik får i uppdrag att företräda Region Uppsala. Kostnaden för varje fordon beräknas till 220 miljoner kronor. Region Uppsala kommer att gå i borgen för totalt 880 miljoner kronor.
Åtgärder vidtas för att förlänga livslängden för fordon
Region Uppsala ska ge fordonsbolaget Transitio i uppdrag att genomföra livslängdssäkrande aktiviteter för de Reginafordon som Region Uppsala står i borgen för. Det beslutade regionfullmäktige. Det handlar främst om åtgärder i bromssystemet och elektroniken, som ska säkerställa att fordonen kan vara i drift under hela den planerade tekniska livslängden, 2031-2034. Kostnaden får maximalt uppgå till 34 miljoner kronor. Beslutet gäller under förutsättning att Region Västmanland fattar motsvarande beslut
Avtal om samverkan inför höjd beredskap och krig godkänt
Regionfullmäktige godkände ett samverkansavtal om nationell samordning och planering av hälso- och sjukvård inför höjd beredskap och krig.
Samtliga 21 regioner ingår i samarbetet. Avtalet innebär att en gemensam beredningsfunktion inrättas med Region Uppsala som värdorganisation. Funktionens roll är att stödja regionerna för att stärka den samlade planeringsförmågan under höjd beredskap och vid krig. Verksamheten finansieras gemensamt av regionerna.
Initiering av upphandling av bevakningstjänster och personskydd
Regionfullmäktige beslutade att initiera en upphandling av bevakningstjänster och personskydd.
Behoven är verksamhetsanknutna och sträcker sig från direkta ingripanden för att skydda person eller egendom och trygghetsskapande/brottsförebyggande insatser till uppdrag inom brandskydd och flygplatsverksamhet. En viktig del är också att kunna använda bemanningen inom bevakningsuppdraget som en resurs vid oförutsedda händelser som hotar verksamhetens möjligheter att bedriva ordinarie verksamhet.
Värdet av upphandlingen beräknas uppgå till strax under 195 miljoner kronor under hela avtalsperioden. Kostnaderna för att utnyttja tjänsterna följer ansvaret i linjeorganisationen.
Nytt biljettsystem i kollektivtrafiken ska upphandlas
Region Uppsala ska upphandla ett nytt biljettsystem för kollektivtrafiken. Det beslutade regionfullmäktige.
Det biljettsystem som nu ska upphandlas ska vara modernt, robust, användarvänligt och skapa en enkel och sömlös reseupplevelse, vilket ska bidra till att göra kollektivtrafiken attraktiv. Systemet ska erbjuda flexibla betalningslösningar för resenärer, vara kostnadseffektivt, säkert och förberett för framtida innovation.
Värdet av upphandlingen beräknas till cirka 300 miljoner kronor totalt, fördelat över en föreslagen avtalsperiod på 10 år.
Initiering av upphandling av entreprenader
Regionfullmäktige beslutade att initiera en upphandling av entreprenad avseende ramavtal för bygg - mer komplexa och större projekt. Ramavtalet gäller byggarbeten och projektering för till- och ombyggnad av till exempel sjukhuslokaler, vårdcentraler och bussdepåer. Regionfullmäktige beslutade också att upphandla entreprenad avseende ramavtal för el- och telesystem. Ramavtalet gäller arbeten med till exempel elkraft, byte av belysning, passerkort, larm och telesystem.
Båda upphandlingarna omfattar två år, med möjlighet till förlängning upp till 24 månader.
Motion om publikt flödesschema för motioner besvarad
Benjamin Albertsson (SD) föreslog i en motion att Region Uppsala ska införa ett publikt flödesschema för motioner på regionens webbplats.
Av ärendet framgår att samtliga obesvarade motioner redovisas till regionfullmäktige vid sammanträdena i juni och november. Det pågår också ett arbete med att göra redovisningen av motioner tydligare. Ett publikt flödesschema av den typ som beskrivs i motionen skulle kräva en ökning av administrativ tid för att hållas aktuell. Det finns ingen möjlighet att automatisera en sådan redovisning i befintligt system. Mot bakgrund av detta ansåg regionfullmäktige att motionen var besvarad. (SD) reserverade sig och yrkade på att motionens förslag skulle bifallas.
Svar på motion om att skärpa kontrollen av hälso- och sjukvårdspersonal
Malin Sjöberg Högrell (L), Carl Nettelblad (L), Karolina Hilding (L), Svante Forslund (L) och Charlotta Wiström (L) föreslog i en motion att Region Uppsala ska införa skärpta kontroller vid anställning av hälso- och sjukvårdspersonal samt att informationen till patienter och anhöriga om möjligheterna att framföra klagomål på vården ska förbättras. I motionen föreslås att Region Uppsala ska
- förbättra informationsspridningen till patienter och anhöriga om deras möjligheter att framföra synpunkter och klagomål på vården, med särskild hänvisning till Patientnämnden
- införa en vision för bra bemötande av patienter och anhöriga och att de blir lyssnade på
- införa striktare rutiner som säkerställer att legitimationskontroller mot Socialstyrelsen och IVO genomförs för all hälso- och sjukvårdspersonal vid anställning och inhyrning samt att implementera tydliga mekanismer för att upptäcka och åtgärda eventuella brister i rutinerna
- stärka kontrollerna av journalåtkomst och säkerställa att avvikelser rapporteras och åtgärdas
- öka takten med att implementera ett systematiskt kvalitetsarbete som främjar kontinuerligt lärande och förbättring inom regionens verksamheter.
I ärendebeskrivningen finns en redogörelse för befintliga policyer, beslut och pågående arbete inom de områden som motionen avser. Mot bakgrund av detta ansåg regionfullmäktige att punkterna 1 och 3-5 var besvarade. Punkt två avslogs. (L), (M) och (KD) reserverade sig mot beslutet och yrkade på att motionens förslag skulle bifallas.
Motion om att synliggöra samordnat högkostnadsskydd besvarad
Malin Sjöberg Högrell (L) föreslog i en motion att Region Uppsala påskyndar digitaliseringen och samkörandet av systemen för högkostnadsskydd så att patienternas kostnader sammanställs automatiskt och frikort tilldelas utan att patienten själv behöver begära det. Hon föreslog också att Region Uppsala ska utreda hur många patienter som potentiellt missar det skydd de är berättigade till, samt ta ram en intensifierad informationsinsats till både patienter och vårdpersonal så att fler känner till och kan utnyttja sina rättigheter.
Av ärendebeskrivning framgår att en förutsättning för att kunna samordna högkostnadsskydden utan stort administrativt arbete är att alla högkostnadsskydd digitaliseras. I Regionplan och budget för 2026 har medel avsatts för att kunna digitalisera ytterligare processer inom regionen. Digitaliseringen och samkörningen av systemen för högkostnadsskydd så att patienternas kostnader sammanställs automatiskt och frikort tilldelas utan att patienten själv behöver begära det är prioriterat, men kommer ta tid att införa.
Mot bakgrund av detta ansåg regionfullmäktige att motionen var besvarad. (L), (M) och (KD) reserverade sig och yrkade på att motionens förslag skulle bifallas.
Motion om avgiftsfri vaccination mot vattkoppor för barn besvarad
Björn-Owe Björk (KD) föreslog i en motion att vaccination mot vattkoppor ska inkluderas i det allmänna vaccinationsprogrammet för alla barn i Uppsala län födda från 1 januari 2024.
Folkhälsomyndigheten har föreslagit att vaccination mot vattkoppor ska ingå i barnvaccinationsprogrammet. Frågan om ett införande bereds nu inom regeringen. För att säkerställa en sammanhållen hantering rekommenderar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att regionerna avvaktar beslut från regeringen, en rekommendation som Region Uppsala har följt. Region Uppsala är förberett inför ett regeringsbeslut om införande. Medel finns avsatta i regionplan och budget om statlig finansiering skulle utebli helt eller delvis. Mot bakgrund av detta ansåg regionfullmäktige att motionen var besvarad. (KD) och (L) reserverade sig och yrkade på att motionens förslag skulle bifallas.
Svar på motion avskaffa dubbel köställning av barn i Uppsala län
Regionfullmäktige behandlade en motion från Emilie Orring (M) och Cecilia Linder (M) med rubriken ”Avskaffa dubbel köställning av barn i Uppsala län”.
I motionen föreslås följande:
- att regionfullmäktige skyndsamt ger regionstyrelsen i uppdrag att avskaffa dubbel köställning av barn som utreds för autism och ADHD i Uppsala län.
- att regionfullmäktige ger regionstyrelsen i uppdrag att öka tillgången till logopeder i Uppsala län, exempelvis genom att starta LOV Logopedi.
- att regionfullmäktige ger regionstyrelsen i uppdrag att tillsammans med länets kommuner och vårdgivarna förtydliga vårdkedjan för barn och unga så att rätt insats sätts in i rätt tid och samordningen förbättras.
Av ärendebeskrivningen framgår att en gemensam utredningsgrupp fördelar patienter i de fall där både ADHD och autism ska utredas. Därmed förekommer inte dubbel köställning. När det gäller förslaget att starta LOV Logopedi ser man flera risker, bland annat att resursbrist ska uppstå inom egen regi och att utbildningsuppdraget och forskningen påverkas negativt.
Det pågår redan ett arbete med att förtydliga vårdkedjan för samtliga psykiatriska patientgrupper, både barn och vuxna. Arbetet heter ”Sammanhållen vård- och insatsprocess för psykisk hälsa och suicidprevention i Uppsala län (SVIPS)" och inleddes september 2024. Syftet är bland annat att säkerställa att fokus ligger på hela patientens väg genom vården, med sömlösa och patientsäkra övergångar mellan verksamheter, samt tydliggöra uppdrag och ansvarsområden mellan verksamheterna.
Regionfullmäktige beslutade att anse förslag 1 och 3 besvarade med hänvisning till det arbete som redan pågår inom området. Förslag 2 avslogs. (M), (L), (KD) och (SD) reserverade sig och yrkade på att motionens förslag skulle bifallas.
Under detta ärende behandlades också en fråga om stärkt vårdkedja för barn och unga, som ställts av Emilie Orring (M).
Motion om forskning rörande hälso- och sjukvårdens organisation och finansiering besvarad
Erik Weiman (M) hade väckt en motion om forskning rörande hälso- och sjukvårdens organisation och finansiering. I motionen föreslås att regionstyrelsen ska få i uppdrag att väcka frågan om gemensam forskning rörande hälso- och sjukvårdens organisation och finansiering med Uppsala universitet. Enligt motionären finns det inte någon region med en egen forskningsenhet som systematiskt behandlar dessa frågor, trots att behovet är stort.
Regionfullmäktige beslutade att anse motionen besvarad med hänvisning till det arbete inom området som redan pågår. Bland annat pekar man på det etablerade och nära samarbete som finns mellan Region Uppsala och Uppsala universitet inom ett flertal forskningsområden. Vid Uppsala universitet, särskilt vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, bedrivs forskning inom områden som hälsoekonomi, hälso- och sjukvårdens styrning, organisation, prioriteringar och policyfrågor. Detta innefattar studier av effektivitet, resursanvändning samt ledarskap och arbetsmiljö i vården. Även inom Akademiska sjukhuset finns engagemang i forsknings- och utvecklingsprojekt som syftar till att utveckla vårdens strukturer och arbetssätt. Den frågeställning som lyfts i motionen kommer att tas med i Region Uppsalas och universitetets pågående samverkansdialog. (M) och (L) reserverade sig och yrkade på att motionens förslag skulle bifallas.
Frågor besvarade
Det ställdes också enkla frågor om:
- Allvarliga händelser i Region Uppsala
- Hemförlossningar
Frågorna finns att ta del av i handlingarna till sammanträdet, se länk nedan. Besvarandet av frågorna kan ses i efterhand i webbsändningen från regionfullmäktige.