Uppsnabbat från regionstyrelsen den 20 maj

2025-05-20 Pressmeddelande

Samariterhemmet ska bli ett vårdcentrum

Samariterhemmet ska bli ett vårdcentrum i Uppsala kommun. Detta beslutade regionstyrelsen vid sitt möte.

Regionstyrelsen har tidigare i december 2023 beslutat om att Kungsgärdet ska bli ett vårdcentrum i Uppsala. Men förutsättningarna har ändrats i och med förvärvet av fastigheten Samariterhemmet, och därför upphävs nu detta beslut. Bedömningen är dessutom att en lokalisering vid Samariterhemmet ger ett snabbare genomförande jämfört med Kungsgärdet, på grund av nybyggnation och mindre evakueringar. En behovsanalys kommer att genomföras, i syfte att kunna etablera en nod för vårdcentrum vid Samariterhemmet i ställer för vid Kungsgärdet. Efter behovsanalysen kan ett beslut om en förstudie fattas.

Det geografiska upptagningsområdet kommer att omfatta invånare i Uppsala kommun, Heby kommun och Knivsta kommun. Verksamheter som omfattas är exempelvis nuvarande närvårdsplatser vid Kronparken och jourverksamhet vid Samariterhemmet. Arbetet kommer även att samordnas med en översyn av radiologi (röntgen). Det kommer också att finnas behov av att lösa lokalförsörjningen för de verksamheter som idag finns vid Samariterhemmet, och som eventuellt inte kommer rymmas i fastigheten på sikt.

(M) röstade för avslag. (L) röstade för avslag på att utse Samariterhemmet till vårdcentrum, men bifall för att upphäva beslutet om Kungsgärdet som ett vårdcentrum. (KD) yrkade på att Region Uppsala skulle ta fram en strategisk behovsanalys för all vårdutveckling, vilket bifölls av (M), (L) och (SD). Detta röstades dock ner av regionstyrelsen. (M), (KD), (L) och (SD) reserverade sig mot beslutet. 

Prognos om minus 183 miljoner kronor

Region Uppsalas prognostiserade balanskravsresultat, efter april månads utgång, uppgår till minus 183 miljoner kronor. Det är 348 miljoner kronor sämre än budget, men en förbättring av prognosen med 41 miljoner kronor sedan mars månads utgång. Detta baseras i hög grad på högre riks- och regionintäkter, högre skatteintäkter på grund av slutavräkningar, minskade kostnader för köpt vård och läkemedel samt lägre förväntade trafikkostnader. Trots förbättringen präglas prognosen av en viss osäkerhet på grund av ökade personalkostnader på Akademiska sjukhuset, samt av att sjukhusets besparingsåtgärder ännu inte fått genomslag.

Majoriteten lämnade ett tilläggsyrkande: att regiondirektören skulle få i uppdrag att ta in en oberoende extern konsult, för att hjälpa Akademiska sjukhuset i deras omställning för att få en ekonomi i balans. Detta vann regionstyrelsens gillande. (KD) yrkade avslag. 

(M), (KD), (L) och (SD) yrkade på att Region Uppsala borde ta hjälp av SKR:s analysgrupp, vilket regionstyrelsen röstade ned. (L), (KD) och (SD) yrkade på att konsultens stöd skulle gälla för Region Uppsalas samtliga förvalningar, vilket regionstyrelsen röstade ned. (M), (KD), (L) och (SD) reserverade sig mot beslutet. (M), (L) och (KD) lämnade ett särskilt yttrande. 

Drygt 18,8 miljoner kronor till Kraftsamling för sjukvården

Vid sitt möte fördelade regionstyrelsen drygt 18,8 miljoner kronor till olika projekt inom sjukvården. Bakgrunden är att regionstyrelsen i april 2024 beslutade att inrätta ett övergripande utvecklingsprojekt, Kraftsamling för sjukvården. Detta består av två delar, HR-projektet Helhetsgreppet och Fokus vårdskifte. 100 miljoner kronor har avsatts i Regionplan och budget för ändamålet, 50 miljoner kronor per del.

Projekt inom Helhetsgreppet tilldelas nu totalt 14 miljoner kronor. Mest pengar (7,5 miljoner) går till utbildning och kompetensutveckling för undersköterskor på Akademiska sjukhuset. Syftet är att ta fram ett målstyrt fortbildningsprogram för hur sjukhuset på ett strukturerat och effektivt sätt kan stärka utvecklingsmöjligheterna för erfarna undersköterskor. Detta för att ta tillvara på deras kompetens och få dem att stanna kvar i yrket. Utöver detta tilldelas ytterligare sju projekt inom Helhetsgreppet pengar.

Fokus vårdskifte tilldelas drygt 4,8 miljoner kronor. Projektet Digifysiskt vårdval får 3 miljoner kronor över 12 månader. Digifysiskt vårdval innebär att patienten kan möta vården både fysiskt och digitalt. Mobil lågtröskelmottagning för särskild vård får 1 855 500 kronor för inköp av en buss och lön till en sjuksköterska i 6 månader. Detta är ett projekt inom beroendevården, syftet är att minska dödligheten bland substansbrukare i hela Uppsala län. Samt att minska infektioner som annars skulle leda till slutenvård.

Beskrivningar av samtliga projekt finns i de handlingar som medföljer detta utskick. (M), (KD), (L) och (SD) yrkade på att ärendet skulle hanteras inom den ordinarie budgetprocessen, och reserverade sig mot beslutet. 

Region Uppsala söker statsbidrag för effektivisering av sjukvården

Vid sitt möte beslutade regionstyrelsen att ställa sig bakom en regiongemensam ansökan om statsbidrag för att lösa ut hinder för AI-tillämpningar. Samt för att skapa en process och plattform för skalning och spridning av lyckade lösningar.

Regionstyrelsen beslutade även att ställa sig bakom flera regioninterna ansökningar om statsbidrag. Det handlar om Mobilt vårdstöd med Cosmic Nova, AI-baserad taligenkänning, Digital hantering och arkivering av vävnadsprover samt Konvertering av slutenvård till dagkirurgi.

Bakgrunden till besluten är att regeringen har inrättat en effektivitetsdelegation för hälso- och sjukvården, med uppdrag att fördela 250 miljoner kronor per år i statsbidrag till regionerna. Detta för insatser som höjer effektiviteten i hälso- och sjukvården under perioden 2025–2030. Statsbidraget fördelas utifrån ansökningar där regionerna enskilt eller i samverkan beskriver hur de vill använda medlen, och vilka resultat som förväntas. De aktuella projekten beskrivs mer i detalj i de handlingar som medföljer detta utskick.

Nytt riksavtal för utomlänsvård fastställt

Vid sitt möte fastställde regionstyrelsen ett nytt riksavtal för utomlänsvård. Avtalet gäller från den 1 september 2025, då det tidigare avtalet från år 2005 upphävs.

Riksavtalet för utomlänsvård är en överenskommelse mellan Sveriges regioner som innehåller bestämmelser om vad som gäller när en person får vård, fysiskt eller via distanskontakt, utanför sin hemregion. Eller av en vårdgivare som har kontrakterats av en annan region. Styrelsen för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har rekommenderat samtliga Sveriges regioner att fastställa och tillämpa det nya avtalet.

(M) och (KD) avstod från att delta i beslutet. 

Förstudie för lagerlokal ska genomföras

En förstudie för en anpassning av en lagerlokal ska genomföras, till en kostnad om högst 150 000 kronor. Det beslutade regionstyrelsen vid sitt möte.

Bakgrunden är att Region Uppsala har tecknat ett hyresavtal för en lagerlokal för förbrukningsmaterial, produkter och läkemedel till hälso- och sjukvården.  Syftet är att skapa en mer robust materialförsörjning för regionens vårdenheter, och att säkerställa lagernivåer enligt framtida lagkrav och beredskapsplaner.

Den totala investeringskostnaden för anpassningen av lokalen bedöms enligt Fastighet och service överskrida 10 miljoner kronor, och beslutet om att starta förstudien fattades därför av regionstyrelsen.

Initiativ om rättspsykiatrins kostnader besvarades

I december 2024 inkom Malin Sjöberg Högrell (L) och Björn-Owe Björk (KD) med ett initiativärende om att Region Uppsalas rättspsykiatri borde ha ett särskilt anslag separerat från övrig psykiatri. Samt att ”anställningsstoppet för att anställa färdiga ST-läkare hävs”.

Av svaret framgår att det inte råder anställningsstopp för ST-läkare, däremot följer förvaltningen på Akademiska sjukhuset de regionövergripande beslut som tagits om att nyanställningar måste anställningsprövas. Anställningsprövning av ST-läkare godkänns som regel då det ligger i regionens intresse att behålla färdiga ST-läkare. Av svaret framgår också att det just nu pågår en översyn av hur finansieringen för rättspsykiatrisk vård ska se ut. Med detta ansågs initiativet besvarat.

(L), (KD) och (SD) yrkade på bifall vilket regionstyrelsen röstade ned. 

Initiativ om gåvor och donationer avslogs

I november 2024 inkom Jonathan Othén (SD) med ett initiativ om att Region Uppsala borde initiera ett samarbete med det lokala näringslivet för donationer av utrustning, tjänster och material till regionens verksamheter. Samt att riktlinjer och instruktioner för gåvor och donationer skulle tas fram.

Vid sitt möte avslog regionstyrelsen initiativet. Av svaret framgår bland annat att Region Uppsala är bundet av regelverket för offentlig upphandling, vilket innebär att exempelvis medicinsk utrustning inte kan tas emot om det redan finns avtal med upphandlade leverantörer för motsvarande utrustning. Vidare att Region Uppsala har särskilda riktlinjer för gåvor och donationer och enligt dessa ska en stark restriktivitet iakttas när det gäller mottagande av gåvor. Detta är särskilt viktigt för att säkerställa en rättvis och transparent hantering, samt för att undvika potentiella intressekonflikter. Därtill måste man ta hänsyn till regelverket om givande och mottagande av muta.

(SD), (M) och (KD) yrkade på bifall och reserverade sig mot beslutet. 

Revisorer får svar om suicidprevention

Regionens revisorer har genomfört en granskning av Region Uppsalas arbete för att förebygga suicid. Syftet har varit att bedöma om sjukhusstyrelsen och vårdstyrelsen har ett ändamålsenligt arbete med att förebygga suicid bland personer som, oavsett orsak, sökt vård inom regionen. Granskningens bedömning är att Region Uppsalas arbete med att förebygga suicid inom vården till viss del är ändamålsenligt, men att det också finns några förbättringsområden.

Av svaret framgår bland annat att Region Uppsala sedan hösten 2024 inlett ett arbete för att skapa en sammanhållen vård- och insatsprocess för psykisk hälsa och suicidprevention (SVIPS). Processen ska tydliggöra var och hur en patient med psykiska besvär och suicidtankar får hjälp, och därmed vilket ansvar som ligger på olika vårdenheter, vårdgivare och vårdnivåer.

Revisorer får svar om konkurrensneutralitet

Region Uppsalas revisorer har genomfört en granskning av konkurrensneutralitet mellan vårdcentraler inom Region Uppsala. Syftet med granskningen har varit att bedöma om vårdstyrelsen och regionstyrelsen ger likvärdiga förutsättningar så att konkurrensneutralitet och likvärdiga villkor uppnås (mellan privata och regiondrivna vårdcentraler). Den samlade bedömningen är att vårdcentralerna inte får likvärdiga förutsättningar för att detta ska uppnås.

Revisorerna kommer också med ett antal rekommendationer. Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen svaret till revisorerna. Av svaret framgår bland annat det är regionstyrelsens uppfattning att det pågår processer som ligger i linje med revisorernas rekommendationer. Det gäller till exempel uppföljning, där förfrågningsunderlaget följs upp likvärdigt gentemot privata och regiondrivna vårdcentraler sedan hösten 2023. Vidare är kraven kring medicinsk service gällande laboratoriedelarna likvärdigt ställda.

Som vanligt kan svaret läsas i sin helhet i de handlingar som medföljer detta utskick.

(M) lämnade flera tilläggsyrkanden, bland annat att låta utreda primärvårdens organisation, vilket fick bifall av (KD), (L) och (SD). Regionstyrelsen röstade dock ner dessa tilläggsyrkanden. (M), (KD), (L) och (SD) reserverade sig. 

Revisorer får svar om uppsiktsplikt

Region Uppsalas revisorer har genomfört en granskning av hur regionstyrelsen genomför sin uppsiktsplikt. Syftet med granskningen har varit att bedöma om uppsiktsplikten hanteras ändamålsenligt och i överensstämmelse med kommunallagen. Den samlade bedömningen är att regionstyrelsen i allt väsentligt hanterar uppsiktsplikten ändamålsenligt. Revisorerna lämnar dock ett antal rekommendationer till regionstyrelsen.

Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen svaret till revisorerna. Av svaret framgår bland annat att förslaget om att stärka regionstyrelsens uppsikt ytterligare genom aktiviteter i budget, samt uppföljning i årsredovisning, tas med i budgetarbetet för 2027.

Revisorer får svar om verkställighet av beslut

Region Uppsalas revisorer har genomfört en granskning av verkställighet av regionfullmäktiges och regionstyrelsens beslut i Region Uppsala. Syftet har varit att bedöma hur regionstyrelsen och nämnderna hanterar sitt ansvar för verkställigheten av fullmäktiges beslut. Granskningen avser alltså även verkställigheten av regionstyrelsens egna beslut. Region Uppsalas revisorer kom med ett antal rekommendationer efter sin granskning.

Rekommendationerna innefattar sådant som ändringar i regionfullmäktiges arbetsordning, och att säkerställa att motioner som inte har beretts färdigt redovisas för regionfullmäktige. Vid sitt svar klubbade regionstyrelsen svaret till revisorerna. Där framgår bland annat att redovisningen av obesvarade motioner har setts över. Svaret kan som vanligt läsas i sin helhet i de handlingar som medföljer detta utskick.

Länkar