Steriltekniska enheten, Lasarettet i Enköping

Vi tillhandahåller sterila instrument till våra kunder både inom lasarettet och utanför.

Förutom att ta hand om instrument från operation och lasarettets övriga mottagningar och avdelningarså ansvarar vi även för att tillhandahålla sterila instrument till dessa externa kunder:

  • Bålsta läkarmottagning
  • Doktor Wahlunds läkarmottagning 
  • Capio vårdcentral Enköping 
  • Hälsohuset Enköping 
  • BålstaDoktorn
  • BålstaDoktorns barnmorskemottagning 
  • Fjärdhundra vårdcentral 
  • Örsundsbro vårdcentral 
  • Enköpings husläkarcentrum 
  • Enköpings ungdomsmottagning

Från smutsigt till sterilt - så här går det till 

Det tar fyra timmar för ett instument att gå igenom hela steriliseringsprocessen. Vi tar emot ert gods och diskar det, något som tar cirka 1,5 timme. Därefter synas varje instrument var för sig under en lampa med förstoringsglas. Pincetter samt finare instrument synas även under mikroskop. Sedan packas allt in i olika påsar/papper beroende på vad det är för instrument och storlek.

Efter det körs allt in i en autoklav som tar cirka 1,5 timme. Eftersom den tar tid så körs den först när det är full last på vagnen och därför kan det bli väntetid på din beställning.

Nu är allt sterilt men för att vara helt säkra så kollas den färdiga förpackningen en gång till under förstoringsglas med lampa då det händer att vissa saker inte blir godkända. Det kan exempelvis ha gått hål på påsen under processen eller blivit fuktfläckar. Då får vi slå upp och börja om med autoklaveringen.

Så det tar alltså tid innan allt har gått ett varv. 

Disken 

Det är viktigt att alla instrument är torra när de packas ner i lådorna/påsarna till oss eftersom instrumenten fort blir rostiga.

Allting som kommer till oss diskas igen, även det som redan är diskat en gång. Det är för att vi ska vara 100-procentigt säkra på att det är diskat och i en temperatur som uppnått 90°.

Vi har tre diskdesinfektorer.

Packrummet 

Här synar vi alla instrument under en lampa med förstoringsglas. Alla pincetter synas även under mikroskop. Därefter plockar vi ihop efter en lista och lägger i påsar/papper och svetsar ihop.

Alla instrument som ligger i påse har en hållbarhetstid på sex månader medan det som packas i packpapper håller i en månad.

Efter läggs paketet på en vagn och när vagnen blir full så körs den in i en autoklav. Vi har två autoklaver och det tar cirka en timme och 10 minuter för en körning. Sedan tas godset ut på baksidan av autoklaven i sterilrummet där det får svalna.

Sterilrummet 

Efter autoklaveringen så får godset stå en stund och svalna därefter plockas det av samt synas igen så att det inte är något hål, fuktfläckar eller något annt på påsarna. Är det gods som ska till en avdelning eller vårdcentral så packar vi det i påse/låda och märker upp det och ställer sen ut för avhämtning.

Att tänka på 

Viktigt! Har du tappat påsen på golvet får du inte lägga tillbaka den i ditt skåp då påsen är oren och då läggs ihop med det rena.

Kontakt

Måndag–torsdag 7–18.30
Fredag 7–16 
Telefon: 0171-41 81 48

Sandra Lindqvist

Avdelningschef/Undersköterska