Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
20 år av lotsande för en bättre hälsa och livskvalitet
I år fyller friskvårdslotsverksamheten i Region Uppsala 20 år. Under dessa år har omkring 10 000 personer som fått fysisk aktivitet på recept (FaR) även fått hjälp via Friskvårdslotsen. De erbjuder ett individanpassat stöd till beteendeförändring med målet ökad fysisk aktivitet och ett hälsosammare liv.
edan 2005 har patienter i Region Uppsala som fått FaR haft möjlighet till stöd av Friskvårdslotsen. Genom motiverande samtal (MI) ger Friskvårdslotsen stöd till en beteendeförändring som syftar till ökad fysisk aktivitet. Friskvårdslotsen kan även hjälpa patienten att hitta lämplig aktivitet utifrån hens önskemål samt praktiska och ekonomiska förutsättningar.
Det finns kapacitet att hjälpa många fler
Under 2024 förskrevs det drygt 2000 FaR från vårdverksamheterna i Region Uppsala. Cirka 20 procent av dessa fick stöd av Friskvårdslotsen, men det finns kapacitet att att erbjuda många fler denna hjälp.
Friskvårdslotsen – länken mellan sjukvård och friskvård
Utöver att vara en hjälp för patienterna är även Friskvårdslotsen en resurs för vårdpersonal. Vårdgivare kan kontakta Friskvårdslotsen för att få stöd och råd om lämpliga aktiviteter i friskvården för en patient eller patientgrupp. Friskvårdslotsen fungerar på det sättet som en länk mellan hälso- och sjukvården och friskvården.
Digital aktivitetskatalog Motion i Uppland
Friskvårdslotsen tillhandahåller även en digital aktivitetskatalog, Motion i Uppland, som är till hjälp för vårdgivare, patienter och allmänheten att hitta aktiviteter som främjar rörelseglädje och gemenskap runt om i hela länet.
Korta fakta om FaR
- Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en evidensbaserad metod för att uppnå en beteendeförändring.
- Följsamheten till FaR är minst lika god som följsamheten till ordination av läkemedel för långtidsbehandling.
- FaR är ingen rabattkupong för billigare träning utan är en ordination av fysisk aktivitet för att förbygga eller behandla sjukdom på samma sätt som ordination av ett läkemedel.
- Friskvårdslotsverksamheten är en upphandlad tjänst som bedrivs av RF-SISU Uppland.
- Personer med funktionen Friskvårdslots ska ha minst treårig högskoleutbildning som hälsopedagog eller likvärdig, samt ha utbildning i motiverande samtal (MI).
- Samtalen med Friskvårdslots är kostnadsfria för patienten och det finns möjlighet till telefontolk.
- Vårdgivare kan själva kontakta friskvårdslots för att bolla frågor och få stöd med en patient.
- FaR kan förskrivas till patienter från 6 år i Region Uppsala. Det finns ingen övre åldersgräns.
- Vem kan ordinera FaR? Alla legitimationsyrken inom vården kan ordinera fysisk aktivitet enligt FaR-metoden, förutsatt kunskap om patientens aktuella hälsoläge, FaR-metoden och lokala rutiner.
- Vilka kan få FaR? Alla patienter med behov av ökad fysisk aktivitet för att förebygga och/eller behandla sjukdom och som är intresserade av att göra en beteendeförändring kopplad till fysisk aktivitet bör erbjudas FaR. Detta förutsatt att deras tillstånd tillåter att den ordinerade fysiska aktiviteten kan utföras utanför hälso- och sjukvården.
- Kan även privata vårdgivare använda tjänsten? Ja, även privata vårdgivare med regionavtal kan använda tjänsten.
Mer information
Här på Samverkanswebben finns mer information om Fysisk aktivitet, FaR och friskvårdslots . Där hittar du även kunskapsunderlaget för hur Region Uppsala arbetar med levnadsvanan fysisk aktivitet samt aktuellt utbud av utbildningar om levnadsvanor, FaR och friskvårdslotsning.