Nya rekommendationer om vaccination mot covid-19 från 1 mars

Från och med den 1 mars gäller nya rekommendationer för påfyllnadsdoser av vaccin mot covid-19. Det innebär bland annat att personer som är 80 år eller äldre, eller bor på SÄBO, rekommenderas två påfyllnadsdoser per år. Personer som är 65-79 år, eller har medicinska riskfaktorer rekommenderas en dos per år.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer utgår från att befolkningen i stort har god immunitet mot covid-19. De som är äldre, sköra och har sämre immunförsvar behöver fylla på med vaccin en eller två gånger per år för att behålla skyddet mot svår sjukdom och död.

  • Personer som 80 år eller äldre, eller bor på SÄBO för äldre, rekommenderas två påfyllnadsdoser per år.
  • De som är 65-79 år, eller har medicinska riskfaktorer rekommenderas en dos per år, inför vintern i första hand.
  • Även personer som är 50-64 år rekommenderas påfyllnadsdos inför vintern om det gått längre tid än 9 månader sedan senaste dosen. 
  • För personer yngre än 50 år finns inte längre några rekommendationer om vaccination mot covid-19. Den som önskar eller får en rekommendation av sin behandlande läkare att vaccinera sig har ändå möjlighet vaccinera sig.
  • Det kan vara aktuellt att vårdgivare råder sina patienter under 80 år som har flera medicinska riskfaktorer att överväga två vaccindoser per år.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer i tabellformat (Powerpoint).

Bokning av tid för vaccination

Det går att boka tid för vaccination på 1177.se, genom att ringa 018-617 35 00 eller kontakta privata vaccinationsbyråer.

Kontakt

Smittskydd