Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Föreläsning om att möta människor med rättshaveristiskt beteende
Personer med rättshaveristiskt beteende, det vill säga personer som påstridigt hävdar sin rätt, kan leda till svåra situationer för dig som handläggare. Välkommen att lära dig mer om beteendet och hur du kan agera.
Ibland är människor mycket missnöjda över beslut som fattats av myndigheten. Den här föreläsningen handlar om den grupp personer som bland annat bryter mot sociala koder, eller går så långt som att hota enskilda handläggare för att hävda sin rätt.
Målgrupp
Föreläsningen är i första hand riktad till bistånds- och LSS-handläggare, men är även givande för andra yrkesgrupper, se Anmälan.
Innehåll
- Kännetecken för rättshaveristiskt beteende
- Orsaker till att vissa personer utvecklar ett rättshaveristiskt beteende
- Hur man kan bemöta personer med rättshaveristiskt beteende
- Att kommunicera på ett sätt som begränsar beteendet
- Att bli anmäld – vad händer sedan?
- Sätta gränser, är det bra? Hur gör man?
- Gruppdiskussioner
- Erfarenhetsutbyte
Föreläsare
Jakob Carlander är legitimerad psykoterapeut och har lång erfarenhet av att möta personer med rättshaveristiskt beteende. Han har gett ut böcker, föreläser och ger handledning i dessa frågor, främst till personalgrupper och chefer inom offentlig sektor.
Dag, plats och praktisk info
Föreläsningen ges den 28 maj 2024, kl. 9:00-12:00 i Grönwallsalen på Akademiska sjukhuset, ingång 70, Inre Sjukhusvägen, Uppsala. Ingen kostnad. Vi bjuder på fika.
Anmälan
- Anmälan för bistånds- och LSS-handläggare i Uppsala län.
(Stäm av med handläggarchef om du ska gå.) - Anmälan för övriga yrkesverksamma inom hälsa, stöd, vård och omsorg i Uppsala län.
Anmäl dig senast den 10 maj. Antalet platser är begränsat.
Arrangör och kontakt
Sanna Juhlin
Regional utvecklingsledare