Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Vad är Folkhälsomedel och varför delar vi ut det?
Folkhälsomedel är ett bidrag som Region Uppsala delar ut för att stödja insatser riktade mot barn och unga. Syftet med bidraget är att förstärka pågående insatser eller stödja uppstarten av nya satsningar inom civilsamhället.
Insatsområdet ligger i linje med den regionala utvecklingsstrategins mål om att skapa en region för alla med hög tillit och inkludering. De långsiktiga målen med folkhälsomedlen är att alla barn och ungdomar i Uppsala län ska ha jämlika förutsättningar till delaktighet och inkludering, tillit till vårt samhälle och vår demokrati, samt en god och jämlik hälsa.
- Dessa insatser och projekt har valts ut för att de har bäst förutsättningar att motverka ofrivillig ensamhet och främja hälsa, trygghet, delaktighet och inkludering i samhället. Vi ser fram emot att följa deras arbete och de positiva effekter de kommer att ha på barn och unga i vårt län, säger Martina Melander, processledare regional utveckling.
Fokusområde 2025 – Motverka ofrivillig ensamhet
Årets folkhälsomedel har ett särskilt fokus på att motverka ofrivillig ensamhet bland barn och unga i Uppsala län. Insatserna ska skapa förutsättningar för att minska ensamhet, särskilt hos de som är socialt isolerade eller har olika ohälsotillstånd.
Årets mottagare av folkhälsomedel
Efter bedömning av inkomna ansökningar har arbetsgruppen föreslagit att följande föreningar och projekt får ta del av folkhälsomedlen för 2025:
- Upplandsstiftelsen: 90 000 kronor för projektet "Studenter på tur i vår natur".
- Barnombudet: 200 000 kronor för projektet "Teater, workshop och känsloskola".
- BUFFF Uppsala: 458 000 kronor för projektet "Biblioterapi för unga anhöriga till frihetsberövade".
- Nätverket stoppa ofrivillig ensamhet (NSOE): 162 000 kronor för utbildningspaket kring att minska ofrivillig ensamhet bland barn och unga.
- Studiefrämjandet: 333 000 kronor för projektet "Bryggan – En trygg väg från ensamhet till aktivitet".
- Uppsala rödakorskrets: 78 000 kronor för projektet "Päron och kids".
- Friluftsfrämjandet Region Mälardalen: 80 000 kronor för projektet "Häng med oss ut".
- Rädda barnens Riksförbund: 249 000 kronor för projektet "Mötesplatser för meningsfull fritid och föräldraskap"