Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Erfarenheter hos autistiska mödrar som möter mödrahälsovården
Det behövs mer forskning om mödrarnas erfarenheter och vi söker deltagare till studien: autistiska mödrar/mödrar med autism möter mödrahälsovården
Bakgrund
Kunskapsluckorna är stora gällande autistiska mödrar/mödrar med autism. Detta inkluderar upplevelser av kontakten med mödrahälsovården vid graviditet, förlossning och föräldraskap. Det är till exempel oklart hur bemötandet upplevs och om det finns behov av samt önskemål om särskilda anpassningar och stöd. Begynnande internationell forskning indikerar också att autistiska mödrar/mödrar med autism ofta är missnöjda med bemötandet, inte får adekvata anpassningar, önskar mer stöd, och upplever bristande kunskap om autism. Mer forskning behövs och det saknas studier i Sverige.
Studiens syfte
Syftet med studien är att öka kunskapen om:
- Hur upplever autistiska mödrar/mödrar med autism bemötandet från yrkesverksamma inom mödrahälsovården under graviditet, vid förlossning, och gällande sitt föräldraskap?
- Önskar autistiska mödrar/mödrar med autism några särskilda former av anpassningar och stöd vid sina möten med yrkesverksamma inom mödrahälsovården, gällande sina graviditeter, sina förlossningar och kring sitt tidiga föräldraskap?
Studien genomförs vid SUF Kunskapscentrum, i samverkan med regionens mödrahälsovård, med forskningsmedel från Region Uppsala. Studien har godkänts av etikprövningsnämnden. Forskargruppen inkluderar även en autistisk mamma, som deltagit i studiens design, genomför intervjuer, är med och analyserar data samt avrapporterar studiens resultat. Vi hoppas att projektet ska bidra till bättre möjligheter att ge ett gott bemötande. Likaså hoppas vi att studien kan bidra till mer kunskap om ändamålsenliga anpassningar och adekvat stöd, grundat i mödrarnas önskemål och behov.
Vi söker mödrar som vill delta i studien
Kortfattat söker vi mödrar som:
- Efter utredning har konstaterats vara autistiska/ha autism.
- Var 18 år eller äldre när de blev mamma
- Har barn mellan 0 – 6 års åder
- Talar tillräckligt god svenska för att kunna delta i en intervju utan tolk
Nedan finns länkar till mer utförligt informationsmaterial om studien. Vi söker mödrar som vill delta genom sociala medier och yrkesverksamma som möter autistiska mödrar/mödrar med autism. Länkarna nedan vänder sig därför till både autistiska mödrar/mödrar med autism och yrkesverksamma. Dokumenten kan laddas ned och skrivas ut. Vi är tacksamma om du som autistisk mamma/mamma med autism vill sprida informationen till andra mammor som kan vilja delta. Vi är tacksamma om du som yrkesverksam vill sprida informationen till andra yrkesverksamma som möter autistiska mödrar/mödrar med autism.
Kort om deltagande i studien
Deltagande sker genom en individuell intervju som beräknas ta 45 – 90 minuter. Deltagare väljer om de vill intervjuas av Maria, psykolog och autistisk mamma, av Tommie eller Eva, forskare med erfarenhet av att intervjua autistiska föräldrar/föräldrar med autism från tidigare forskningsprojekt. Deltagare väljer också tid och plats/sätt för intervjun. Intervjun kan till exempel göras genom video- eller telefonsamtal. Intervjun kan också göras genom en träff på en plats som deltagaren väljer. Det går bra att ha en anhörig med sig, och intervjun kan även delas upp vid två tillfällen. Om intervjusituationen upplevs för krävande går det även att svara på frågorna skriftligt.
Kontakt
Kontakta Maria Wester Eriksson eller Tommie Forslund om du har frågor om studien, om du är en mamma som vill delta, eller om du är en yrkesverksam som har kontakt med en mamma som kan vara intresserad av att delta.
Information till mödrar som är intresserade att delta i studien (pdf).
Kortfattad information om studien till yrkesverksamma (pdf).