Arbetsvistelse inom teater för föreställning om utopier

2021-03-29

Region Uppsalas arbetsvistelse för professionellt verksamma inom teaterområdet 2021 går till Anna Haglund, Maja Salomonsson och Johanna Mårtensson. Med utgångspunkt i Strindbergs novellsamling Utopier i verkligheten vill de skapa en föreställning i gränslandet mellan teater och konsert som utforskar hoppet.

Vistelsen äger rum på Hållnäs konstkoloni i Norduppland under vecka 34 och syftet är att ge mottagarna möjlighet till fördjupning och utveckling av den egna konstnärliga verksamheten.

Anna Haglund. Foto: Jonas JörnebergAnna Haglund är scenkonstnär, kompositör och ljuddesigner medan Maja Salomonsson är regissör, dramatiker och radioproducent. Johanna Mårtensson arbetar med scenografi och kostymdesign för teater, dans och film samt med fotografi och egna projekt och samarbeten. De har arbetat tillsammans i ett flertal scenkonstproduktioner tidigare.

Anna, Maja och Johanna ska under 2021 skapa föreställningen Utopier för Strindbergs Intima Teater i Maja Salomonsson, foto: privatStockholm. Med utgångspunkt i Strindbergs novellsamling Utopier i verkligheten skapas en föreställning som utforskar hoppet. Strindbergs texter varvas med nyskrivna utopier, formulerade utifrån dagens tillstånd. Formen rör sig i gränslandet mellan teater, konsert och ljudkonst. Föreställningens målgrupp är gymnasiet, unga vuxna och vuxna och projektet har fått stöd från Kulturrådet och SLL samt medfinansieras av Strindbergs Intima Teater.

Johanna Mårtensson, foto: José Figueroa- Vi vill väcka publikens eget visionerande och bidra till ökat engagemang för samhällsfrågor och för såväl konstnärliga som politiska samtal om hopp, framtid, oro och drömmar skriver Anna, Maja och Johanna i sin ansökan.

Arbetsvistelsen ska användas för att arbeta med materialet och starta upp projektet inför höstens repetitionsperiod. De kommer att samskriva manus, prova idéer till musik och utforska rumsliga lösningar.

I vistelsen på Hållnäs konstkoloni ingår en veckas boende, lunch och tillgång till en studio och verkstäder, för max 6 personer. Det ingår även ett stipendium på 5 000 kr för övriga omkostnader som resor och material. Vistelsen kräver ingen slutproduktion eller publik aktivitet.

Hållnäs konstkoloni är en familjeägd residensverksamhet i skogen nära havet i Norduppland som samarbetar med konstnärer och kulturinstitutioner i länet. Deras vision är bland annat att skapa en lugn, avskild oas där idéer, samtal och gränsöverskridande samarbeten kan gro och växa.

Bildinfo: På bilderna ser vi, uppifrån och ned, Anna Haglund, Maja Salomonsson och Johanna Mårtensson. Fotografer: Jonas Jörneberg (Anna Haglund), privat foto (Maja Salomonsson), José Figueroa (Johanna Mårtensson). 

Läs mer om Hållnäs konstkoloni

Läs mer om Hållnäs konstkoloni

Kontakt

Anneli Olsson

Reception Regionens hus