Konstnärer utvalda för Konstkuben 2022

2022-03-28

Nu har konstnärer för årets upplaga av Konstkuben valts ut. I år kommer Konstkuben till två platser i Håbo kommun; Bålsta centrum och Skoklosters slott. Konstnärerna som kommer ställa ut är Sahar Alkhateeb och Mattias Bäcklin.

Sahar Alkhateeb

Sahar Alkhateeb (född 1987) ställer ut i Konstkuben i Bålsta centrum mellan den 7 maj – 6 juni 2022. Sahar är utbildad vid den internationella konstakademin i Palestina och Konstfack. Hen är ursprungligen från Palestina och är sedan år 2020 verksam konstnär i Uppsala.

I sin konst utforskar Sahar förhållandet mellan individen, möbler i hemmet och utrymme. Hen är särskilt intresserad av begagnade möbler och dess betydelse och hen arbetar med frågor om frånvaro och närvaro, intimitet och laddningen hos tomma utrymmen. Stolen förekommer ofta i hens verk och fungerar som en referens till mänsklig närvaro.

Läs mer om Sahar Alkhateeb och hens konst här. (Foto: Sara Simon Borsiin)

Vernissage

Vernissage sker den 7 maj kl. 13.00 på det lilla torget mellan Håbo bibliotek och Bålsta centrums köpcentrum. Se exakt plats via denna länk.

Mattias Bäcklin

Mattias Bäcklin (född 1969) ställer ut i Konstkuben vid Skoklosters slott mellan den 6 augusti – 4 september 2022 . Mattias är utbildad vid Kungliga konsthögskolan och Konstfack och bor och verkar i både Enköping och Stockholm.

Mattias BäcklinMattias konstnärskap fokuserar på stadier av förfall, tillblivelse och rörelser mot liv eller död. Han intresserar sig mycket för fåglar och insekter och försöker skapa en slags egen mytologi som binder ihop natur och civilisation till ett tredje alternativ. Hans verk har tydliga kopplingar till naturen och han arbetar främst med teckning i blyerts och skulpterar även i bland annat trä.

Läs mer om Mattias Bäcklin och hans konst här. (Foto: Mattias Bäcklin)

Vernissage

Vernissage sker den 6 augusti kl. 13.00 utanför Skoklosters slotts huvudentré. Se exakt plats via denna länk.

Håll utkik efter mer information om konstnärernas utställningar som kommer publiceras på Region Uppsalas webbsida under våren.

Om konstkuben

Konstkuben är ett mobilt utställningsrum vars funktion är att föra ut samtidskonst i Uppsala län genom att aktivera platser med aktuella ämnen och ge invånarna tillgång till nya utställningsscener. Konstkuben skapar både möten med konstnärer verksamma i länet och också fler arbetstillfällen. Konstnärernas Riksorganisation Uppsala län och Region Uppsala driver projektet och i år även i samarbete med Håbo kommun samt Skoklosters slott och Statens Fastighetsverk.

Konstnärlig ledare för Konstkuben 2022 är Eva Björkman.