Mottagare av dansresidens år 2023

2023-05-04

Region Uppsala har beslutat att utse koreografen och dansaren Alexandr Antochvili till mottagare av årets dansresidens.

Alexandr Antochvili är koreograf och dansare med en bred erfarenhet inom den svenska hiphop scenen. Han utvecklade sina streetdans-kunskaper på Broadway Dance Center i New York 2009 och bland de battletitlar han vunnit kan nämnas Hyper Week (Italien), Urban Moves (Norge) samt Hiphop Revolution, Solo Kingz och Battle Bad i Sverige.

Alexandr blev 2009 medlem i gruppen Octagon Crew som samma år vann de skandinaviska mästerskapen i breakdance. Han har även medverkat i uppsättningar som Kungarnas Gård på Folkteatern i Göteborg (2011) och Eurovision Song Contest i Fredrik ”Benke” Rydmans Grey People (2016). Som medlem i Ambra Succis kompani Diambra C.A.M medverkade han i föreställningen Striving to achieve på Dansens Hus i Stockholm (2017). Under hösten 2019 turnerade han inom Dansnät Sverige med det egna verket Konflikt. 

Genom detta residens vill Alexandr fördjupa sig i, och skapa ett sceniskt verk baserat på kortfilmen ”Lavishé”. Möjligheten att jobba med film säger Alexandr ”har gett honom en ny möjlighet att utforska en ny form av konstnärligt uttryckssätt”.

Porträtt av Alexandr Antochvili

I residenset kommer Alexandr att samarbeta med bland andra producenten Moncef Heinaien och andra kreatörer för att skapa scenografi och förfina koreografin.

Dansresidenset är beläget i Tobo på Eric Sahlström Institutet (ESI) som ligger i norduppland. Residensperioden är mellan den 1 - 14 juni. Förutom residensvistelsen på Eric Sahlström Institutet med fri tillgång till studio och boende ingår ett stipendium om 15 000 kronor samt att träffa årets danssommarjobbare för ett konstnärligt utbyte.

Kontakt

Eva Forsberg Pejler

Verksamhetsutvecklare dans

Hitta på sidan