Innovativt samarbete för ny dansscen i Knivsta

2023-12-05

En ny dansscen tar form i Knivsta när Region Uppsala, Knivsta kommun och Centrum för Idrott och Kultur (CIK) går samman i ett spännande samarbetsprojekt.

En ny dansscen tar form i Knivsta när Region Uppsala, Knivsta kommun och Centrum för Idrott och Kultur (CIK) går samman i ett spännande samarbetsprojekt.

Region Uppsala är sedan 2016 part i det nationella turnénätverket Dansnät Sverige med Uppsala Konsert & Kongress som samarbetspart. Från och med 2024 blir även Knivsta kommun och CIK en samarbetspart där nationella och internationella dansproduktioner kommer att kunna visas på deras scen.

-Det är en viktig regional utveckling för att bredda och öka intresset för professionell samtida dans långsiktigt och hållbart. Ett viktigt tillskott i vårt pågående arbete med att stärka dansens infrastruktur i länet, menar Eva Forsberg Pejler, verksamhetsutvecklare på Region Uppsala.

Under våren 2024 kommer vi att visa dansverket The very last northern white rhino av den spanska koreografen Gaston Core. Med den sanna historien om världens två sista vita noshörningar som utgångspunkt, frågar sig han sig om det är möjligt att finna lycka i en värld av kaos? Resultatet är ett finstämt verk där streetstilar som krumping, tutting och waving används för att förmedla en historia om jordens bräcklighet och den eviga jakten på frihet. Föreställningen visas den 10 februari och biljetterna släpps idag. Innan föreställningen sker ett publikt samtal med koreografen.

Gaston Core

Gaston Core är född och utbildad i Buenos Aires. Han flyttade till Europa 2001 och har sedan dess arbetat som både dansare, skådespelare, regissör och kulturchef. Han har drivit en teaterfestival och arbetat som både artist och regissör för ett flertal kompanier. Mellan 2015-2021 drev han den fria scenen Sala Hiroshima i Barcelona.

Läs mer på CIKs webb

Foto: Johan Alp

 

Kontakt

Eva Forsberg Pejler

Verksamhetsutvecklare dans

Hitta på sidan