Ola Husamou är stipendiat residens Dagermanland

2023-05-08

Ola Husamou är årets stipendiat som får spendera en vecka i Älvkarleby. I residenset ingår information om Stig Dagerman, tid för eget skapande och i år sammanfaller prisutdelning för Stig Dagermanpriset under vistelsen.

Ola är barnboksförfattare, poet, skribent, dramaturg, och musiker från Syrien. Hennes möjligheter att producera egen musik och utveckla sitt författarskap har begränsats sedan inbördeskriget i Syrien startade 2011. Men hon har fortsatt sitt arbete under svåra förhållanden. Hon har publicerat poesi och artiklar för olika tidningar och tidskrifter, både inom och utanför Syrien sedan 2007. 2014 släppte hon sitt första album, Human Cry. Hon har både skrivit text och musik och är även sångare. Sångerna uppmanar till fred och att våldet ska upphöra och handlar om hur det syrianska folket har fått lida och lider på grund av kriget.

Ola Husamou har levt i Damaskus och arbetat på flera tidskrifter för barn som redaktör och skribent. Hon har också arbetat med humanitära frågor för krigsskadade barn samt undervisat i barn¬konventionen och barnrättsfrågor. Ola har en kandidatexamen i ämnet media från universitetet i Damaskus.

Ola var fristadsförfattare 2019-2021 i Eskilstuna och jobbar nu som skådespelare på Dramaten.

Residenset arrangeras av projekt Växelspel i samarbete med Älvkarleby kommun och med stöd från Kulturrådet. Värdinna på plats är konstnär Katarina Jönsson Norling.

Kontakt

Fia Söderberg

Verksamhetsutvecklare litteratur

Hitta på sidan