Ovanligt mycket dans i Uppsala län i vår

2022-01-27

Under våren kommer det att visas mer dans än någonsin i Uppsala län. I inte mindre än fem av länets åtta kommuner kommer det att visas dansföreställningar i olika genrer.

”Så här många dansföreställningar har vi aldrig haft under samma säsong i vårt län tidigare, och det är också roligt att sex av arrangemangen sker runt om i länet, och inte bara i Uppsala”, berättar Anneli Olsson som är verksamhetsutvecklare för teater i Region Uppsala.

”Man kan se det här som frukten av ett långsiktigt arbete”, fortsätter Eva Forsberg Pejler, verksamhetsutvecklare för dans, som tillsammans med Anneli har arbetat för att få fler att våga arrangera samtida dans.

Samtliga dessa arrangemang sker med stöd av, eller i samarbete med, Region Uppsala.

The Listeners, Alma Söderberg/Cullberg

Rytm, röst och rörelse är tätt sammanflätade i Alma Söderbergs verk, ett konstnärligt utforskande av uttrycken och relationen mellan dem är grunden i hennes konstnärskap. Dansen är ett verktyg för att beskriva musiken och musiken ett verktyg för att beskriva dansen. Samarbetet med Cullberg innebär ett kliv in i ett större sammanhang för Alma Söderberg. The Listeners är hennes första verk för stora scener och flera dansare.

Var och när: 4 februari kl 19.00, Centrum för idrott och kultur (CIK), Knivsta
Biljetter och mer information: www.riksteatern.se/knivsta
Arrangör: Knivsta Riksteaterförening i samarbete med Knivsta kommun

Pianotopografier, Kennet Kvarnström/Riksteatern

Kenneth Kvarnström räknas som en av Nordens mest erfarna koreografer inom samtida dans. I tre decennier har han stått i den svenska dansens centrum. Nu är han åter aktuell, denna gång med ett dansverk där han korsbefruktar dans med bildkonst och pianomusik.

När och var: 5 februari kl 19.00, Gottsunda dans & teater, Uppsala
Biljetter: www.kulturbiljetter.se
Mer information: www.riksteatern.se/uppsala
Arrangör: Uppsala Riksteaterförening i samarbete med Gottsunda dans & teater

Ett monster av mossa och metall, Dinis Machado/Riksteatern

Ett surrealistiskt dansverk om att som transfeminin migrera och skapa sig en ny tillvaro i ett nytt land. För koreografi, iscensättning och dans står den prisade koreografen Dinis Machado. I verket ges oroskänslor och trauman en såväl fysisk som poetisk form. Det blir en slags helande ritual – både ensam och delad, sorgsen och hoppfull. Inför arbetet med verket intervjuades flera queera personer som har flytt eller flyttat från ett land till ett annat, en erfarenhet som Dinis själv delar.

Var och när: 15 februari kl 19.00, Erik Sahlström Institutet, Tobo
Biljetter: www.riksteatern.se/tierp
Arrangör: Tierps Riksteaterförening i samarbete med ESI

Postmodern Cool, Inés Belli/Norge

80-TALET RINGDE OCH VILLE HA TILLBAKA SIN JAZZBRALLA!!
Inés Belli bjuder på jazz-nostalgi, postmoderna teorier och en stor portion humor.

På 80-talet gjorde jazzdansen entré med dunder och brak. I filmer som Flashdance och Footloose lärde vi oss stretcha med gungning och jogga på stället. I Inés Bellis verk Postmodern Cool dekonstrueras jazzdansrepertoarens ikoniska danssteg. Med unisona rörelser och en stor portion humor lyckas fem dansare förena denna kommersiella dansgenre med postmodernistiska teorier. Ett grepp som får verket att utmana etablerade normer inom såväl jazzdansen som den samtida dansen.

Inés Belli ger sig i kast med att göra jazzdansens legendariska form och stil relevant för dagens dansscener. Och hon lyckas.

Postmodern Cool är i allra högsta grad ett samtida dansverk, men med en kittlande nostalgi som får fötterna i bänkraden att förteget stega pas de bourre.

Ett arrangemang i samarbete mellan Region Uppsala och Uppsala Konsert & Kongress genom Dansnät Sverige med stöd av Kulturrådet.

När och var: 19 februari kl.17.00, Uppsala Konsert & Kongress
Workshop: 18 februari kl.10.00
Biljetter och mer information: Inez Belli på UKK

Un Poyo Rojo, Aurora Nova

Un Poyo Rojo är en unik föreställning i en kombination av cirkus, dans och förförelse i rörelse. Denna argentinska duo har turnerat runt världen sedan 2010.

När och var: 26 februari kl 18.00, Reginateatern
Biljetter och mer information: www.reginateatern.se eller www.riksteatern.se/uppsala
Arrangör: Reginateatern i samarbete med Uppsala Riksteaterförening

Head Peace, Niki Tsappos/Riksteatern

Head Peace är hiphopstjärnan Niki "Awandee" Tsappos första renodlade scenverk, här fördjupar hon sig i konstformen dans som hon älskar. Med grunden i hiphop förs vi in i ett afrofuturistiskt universum. Genom dansande konversationer välkomnas publiken in till ett meditativt headspace där det egna sökandet av peace står i centrum.

När och var: 15 mars kl 19.00, Gottsunda dans & teater, Uppsala
Biljetter: www.kulturbiljetter.se
Mer information: www.riksteatern.se/uppsala
Arrangör: Uppsala Riksteaterförening i samarbete med Gottsunda dans & teater

Dansa Rennie!, Rennie Mirro/Riksteatern

Folkkära artisten Rennie Mirro tar med publiken bakom kulisserna och ger en inblick i underhållningens värld; musikalerna, teatern och människorna. Mitt i detta funderar han kring livets olika faser, om hur åldrandet kan påverka ens yrkesroll och om utmaningarna att hitta en ny roll i nya sammanhang. Det blir en personlig, unik och intim föreställning om ett liv i strålkastarljuset. Livsavgörande ögonblick och egensinnig berättarkonst varvas med tre exklusivt koreograferade dansnummer, ord, rörelse och en och annan sång.

När och var:

27 mars kl 19.00, Joar Blå-teatern, Enköping
Biljetter och mer information: www.riksteatern.se/enkoping
Arrangör: Enköpings Riksteaterförening i samarbete med Upplevelseförvaltningen

11 maj kl 19.00, Kulturhuset Möbeln, Tierp
Biljetter och mer information: www.riksteatern.se/tierp
Arrangör: Tierps Riksteaterförening

12 maj kl 19.00, Storbrunn, Östhammar
Biljetter och mer information: www.riksteatern.se/osthammar
Arrangör: Östhammars Riksteaterförening

13 maj kl 19.00, Centrum för idrott och kultur (CIK), Knivsta
Biljetter och mer information: www.riksteatern.se/knivsta
Arrangör: Knivsta Riksteaterförening

Graces, Silvia Gribaudi/Italien

Graces är en hommage till den mänskliga bristfällighetens styrka, en påminnelse om att ”skönhet ligger i betraktarens ögon”, men framför allt en hjärtlig föreställning som bjuder till mycket skratt.

Silvia Gribaudi har gjort sig känd som den fria kroppens profet. Genom att ifrågasätta könsstereotyper, kroppsideal samt begreppet virtuositet lyckas hon både underhålla och skapa eftertanke hos sin publik. Nu turnerar hon Dansnät Sverige med den ultimata feelgood-föreställningen – Graces.

Silvia Gribaudi är en av de sällsynta konstnärer som vågar vara rolig, irrelevant och empatisk på samma gång. Hon håller sig alltid gränslöst flytande mellan dans, teater och performance. Med sitt självgäckande och queera förhållningssätt bjuder hon publiken på underhållning och glädje. Okuvlig och rakt på sak har hennes verk en förmåga att skapa eftertanke genom både det okonventionella och det oväntade.

Graces är inspirerat av Antonio Canovas neoklassiska marmorskulptur ”De tre gracerna”. Skulpturen föreställer Zeus tre döttrar vilka sägs representera skönhet, charm och glädje. Men vilka skulle ”de tre gracerna” vara idag och vad händer om man porträtterar dem med Gribaudis råa ironi och lättvindiga approach?

I Graces representeras Canovas skulptur av Silvia Gribaudis tre danskollegor. Tillsammans med Silvia själv uppträder de i tablåer i en strävan efter att uppnå en form av färdig, polerad skönhet. De försöker röra sig synkront, utan att lyckas. Signalerar för en ljusförändring, som kommer för sent. Stolt och så graciöst som möjligt misslyckas deras ansatser till perfektion gång på gång. Deras mänskliga brister synliggörs och kvartettens ögon letar efter publikens godkännande.

Ett arrangemang i samarbete mellan Region Uppsala och Uppsala Konsert & Kongress genom Dansnät Sverige med stöd av Kulturrådet.

Var och när: 5 maj, Uppsala Konsert & Kongress, läs mer här

Workshop: 6 maj, Uppsala Konsert & Kongress, läs mer här 

Foto

Fotograf, bilden till vänster: Sören Vilks (från Pianotopografier av Kenneth Kvarnström)

Kontakt

Anneli Olsson

Reception Regionens hus

Eva Forsberg Pejler

Verksamhetsutvecklare dans