Premiär för Residens Dagermanland med stipendiat Suzanne Ibrahim

2022-06-16

Författaren och före detta fristadsförfattaren i Östersunds kommun Suzanne Ibrahim har utsetts till årets stipendiat för ett nytt vistelsestipendium – Dagermanland – i Älvkarleby 26/6–1/7.

Det är första året som residenset genomförs i Region Uppsalas regi med projekt Växelspel. I stipendiet ingår förutom boende i en naturnära miljö nära Dagermans uppväxt även kunskapsöverföring om Dagermans liv och författarskap.

Om projekt Växelspel och Residens Dagermanland

Region Uppsala har startat upp ett 3-årigt konstartsövergripenade utvecklingsprojekt utifrån Stig Dagermans författarskap, Växelspel. Älvkarleby kommun är medfinansierande partner och projektet har stöd från Kulturrådet. Projektet vill uppmärksamma Dagermans författarskap och utforska hans författarskap i vår tid samt utveckla nya samarbetsformer mellan kulturliv och det offentliga för att stärka konstnärlig utveckling i länet.

En aktivitet i projektet är att genomföra ett residens inom litteraturområdet. Residenset vänder sig till författare, dramatiker eller journalister som verkar för demokrati, frihet och humanism. 2022 är första året för residenset som i år genomförs i samarbete med organisationen ICORN och Uppsala kommun. Syftet med residenset är att erbjuda möjlighet att ägna sig åt kreativt skrivande i en rofylld naturnära miljö i trakter där Stig Dagerman föddes och växte upp.

Om stipendiaten Suzanne Ibrahim

Suzanne Ibrahim kommer från Homs i Syrien och var fristadsförfattare i Östersunds kommun under åren 2018 – 2020. Hon är författare och journalist och jobbade som översättare och kulturjournalist i Syrien.

På svenska har hon gett ut ”Dagbok från Damaskus” i översättning av Anna Jansson på förlaget Teg Publishing. När Syrienkriget bröt ut 2011 befann sig Suzanne Ibrahim i Damaskus. I boken skildrar hon det dagliga livet under Syrienkrigets två första år.

Om Stig Dagerman

Stig Dagerman (5 oktober 1923 – 4 november 1954) var en svensk journalist och författare född och uppvuxen i Älvkarleby. Han är en av de mest framträdande författarna inom den svenska fyrtiotalismen. Trots sin tidiga död hann Dagerman att skriva fyra romaner och ett större antal noveller, teaterpjäser, lyrik, dagsverser och reportage.

Läs mer om Suzanne Ibrahim

Suzanne Ibrahim – Teg Publishing

A Diary from Damascus by Suzanne Ibrahim – book launch | ICORN international cities of refuge network

Läs mer om Stig Dagerman

Stig Dagerman – Älvkarleby.se

Stig Dagerman, Introduktion | Litteraturbanken

Kontakt

Fia Söderberg

Verksamhetsutvecklare litteratur