Region Uppsala och Uppsala kommun visar konstverk ur sina samlingar i gemensam utställning

2024-02-09

Vad händer med oss när vi ställs inför det oförutsägbara, något som ligger utanför den vardagliga begreppsvärlden? Det oförutsägbara är en gemensam konstutställning med lika många konstverk från Region Uppsalas och Uppsala kommuns konstsamlingar.

Konstverken är inlånade från bland annat kontor, sjukhus, skolor och en vårdcentral. Nu samlas konstverken för första gången under ett och samma tak på Uppsala stadsteater, i en unik möjlighet att ta del av konstverk som annars endast är tillgängliga för en begränsad publik.

I över ett decennium har utställningar som på olika sätt belyser arbetet med offentlig konst visats på Uppsala stadsteater. Ursprungligen var det Uppsala kommun som ställde ut på teatern men efter några år bjöds även Region Uppsala in att delta. Utställningarna på Uppsala stadsteater är ett samarbete mellan Region Uppsala, Uppsala kommun och Uppsala stadsteater.

”Vi ser det här samarbetet som en jättebra möjlighet, både till att visa konst ur våra samlingar i en ny miljö för en annan publik, men det är också ett bra tillfälle för regionen och kommunen att samverka. Kommunen och regionen delar samma mål med den offentliga konsten, att ge människor som bor och verkar här konstupplevelser som inspirerar till reflektion och på olika sätt bidrar till bättre miljöer. Genom att vi delar med oss av våra erfarenheter kan vi lära av varandra och utvecklas i vårt arbete.” Det säger utställningens curatorer, Katarina de Verdier, Uppsala kommun och Sofie Johansson, Region Uppsala.

Utställningens tema

När vi möter det obegripliga och svårförståeliga känner vi oss ofta rådvilla och saknar tydlig vägledning. Vår reaktion blir oftast driven av våra känslor. Det är möjligt att vi, genom dessa upplevelser, närmar oss en djupare förståelse för vad det innebär att vara människa. Det oväntade utmanar oss och ibland kan konsten hjälpa oss att förstå vår tillvaro, som verkar blir alltmer komplex.

Temat för utställningen är noga utvalt med tanke på kommande föreställningar som äger rum på Uppsala stadsteater. I "Furan" börjar mystiska händelser att äga rum och i "Ett drömspel" är det drömmens logik som styr handlingen.

Tid och plats

Utställningen pågår 5 februari och fram till och med 9 juni 2024. Utställningen finns en trappa upp på Uppsala stadsteater och är öppen under teaterns öppettider. Se öppettider här. Fri entré.

Medverkande

Region Uppsala deltar med verk av konstnärerna Katinka Andersson, Sara Anstis, Tommy Hilding, Beate Höing, Aleksandra Jarosz Laszlo, Charlotte Walentin och Ola Åstrand.

Uppsala kommun deltar med verk av konstnärerna Maria Bang Espersen, Mette Björnberg, Lena Flodman, Märta König, Lo A Månsson, Mikael Nilsson, Riitta Päiväläinen och Anu Tuominen.

Foto: Målning av Lo A Månsson, Utan titel, Okänt årtal. Bilden av målningen är beskuren.

Läs mer om utställningen

Kontakt

Sofie Johansson

Projektledare

Hitta på sidan