Region Uppsala samproducerar en podd om Stig Dagerman

2023-09-18

I år är det 100 år sedan Stig Dagerman föddes i Älvkarleby. I Dagermanpoddens 13 avsnitt får du lyssna på samtal mellan Lo Dagerman och Bengt Söderhäll om Stig Dagermans författarskap och några av hans texter.

Varje avsnitt utgår från en text och poddens alla avsnitt visar tillsammans på bredden i Stig Dagermans författarskap. Lo och Bengt berättar personligt och med bred och djup kunskap om Stigs texter. Vi får höra om skrivprocesser, biografiska inslag, anekdoter om hur texterna används i Sverige och andra länder, citat ur texterna, uppläsningar med Stigs egen röst och en del musikaliska inslag.

- Jag är otroligt glad över att Dagermanpodden nu får möta sina lyssnare och att fler kan ta del av Lo och Bengts kunskap och personliga relation till Stig och hans författarskap. Initiativet till podden kom från Bengt och Lo och genom samarbete med projekt Växelspel fick vi möjlighet att förverkliga idén tillsammans med Bibliotek Uppsala. Under hösten händer fler aktiviteter som uppmärksamma och utforska Dagermans författarskap, säger projektledare Fia Söderberg.

- Jag och Bengt har växlat ord om Stig Dagerman i mer än 30 år och hela tiden hittar vi nya värden, säger Lo Dagerman. Vi ville göra den här podden tillsammans eftersom vi har ett gemensamt intresse i Stigs författarskap. Det har varit rörande och meningsfullt, förbaskat roligt men också överraskande. Vi har sökt, grävt och hittat skatter i Stigs texter och delar med oss av dem till lyssnarna i hans anda, säger Lo Dagerman.

Podden är en samproduktion mellan Region Uppsalas projekt Växelspel, Bibliotek Uppsala och Lo Dagerman och Bengt Söderhäll.
Avsnitten släpps på måndagar, från 11 september.

Om Lo Dagerman

Lo är dotter till Stig Dagerman och skådespelerskan Anita Björk och är sedan 40 år bosatt i USA där hon arbetat bland annat som skolkurator. Hon har drivit många projekt för att göra Stig Dagermans författarskap känt världen över.

Om Bengt Söderhäll

Bengt var en av initiativtagarna till Stig Dagermansällskapet och har tonsatt Dagermans texter, gett ut diktsamlingar och frilansat som kulturskribent. Han är engagerad i Dagermans författarskap lokalt i Älvkarleby, nationellt och även internationellt.

Producent: Per Göran Back, Bibliotek Uppsala
Musik: Bengt Söderhäll, Urban Forsgren, Daniel Östersjö och Per Göran Back
Projektledning: Fia Söderberg, Region Uppsala

Kontakt

Fia Söderberg

Verksamhetsutvecklare litteratur