"Så stärker vi barns rätt till kultur – tillsammans"

2025-07-02

Hur ser vi till att barn inte bara får ta del av kultur – utan också får vara med och påverka den? Hur kan kommuner, regioner och kulturaktörer tillsammans skapa förutsättningar för att barnets rättigheter blir verklighet? Det var några av de frågor som stod i fokus när Region Uppsala bjöd in till konferens om barns rätt till kultur – en dag som blandade nationella kunskaper och perspektiv med lokala erfarenheter och praktik. 

Alla barn har rätt till till kultur  - i början av juni höll Region Uppsala en barnrättskonferens kring ämnet. – Det fanns ett tydligt behov bland yrkesverksamma i länet att få nya perspektiv, mer kunskap och konkreta verktyg för att arbeta med barnrätt inom kulturområdet, säger Sara Waller, verksamhetsutvecklare för barn och unga på Region Uppsala och initiativtagare till dagen. 

En dag fylld av kunskap och exempel 

Konferensen hölls i början av juni i Uppsala, och samlade deltagare från hela länet – kulturchefer, strateger, samordnare och andra nyckelpersoner från både kommunal och regional nivå. På scen medverkade bland annat Kulturrådet, Barnombudsmannen i Stockholms stad, Youth 2030 Movement och Institutet för mänskliga rättigheter. 

– Jag ville hitta en balans mellan det nationella och det lokala. Genom att bjuda in både myndigheter och lokala exempel kunde vi spegla den större utvecklingen – men också visa på metoder som redan fungerar och kan inspirera andra, säger Sara. 

När unga tar plats – på riktigt 

En av dagens mest minnesvärda stunder uppstod när två personer plötsligt klev upp på scen, iförda blå peruker, och framförde en scen skriven av ungdomsrådet i Håbo. Scenen handlade om ungas frustration över vuxnas oförmåga att lyssna – även när de ställer frågor. 

– Det var oväntat, modigt och väldigt träffsäkert. Det blev en stark påminnelse om att vi vuxna inte bara måste bjuda in barn och unga till samtal, utan också verkligen lyssna, förstå och visa tillit. Det är där det verkliga inflytandet börjar, ta barnen på allvar och visa det – inte minst genom att lyssna, säger Sara. 

Bild från själa barnrättskonferensen den 2 juni.

Lärdomar att ta med vidare 

Under dagen lyftes också behovet av strukturer, tålamod och metodiskt arbete. Dessutom belystes vikten av prövning av barnets bästa som ett konkret verktyg för att fatta mer rättighetsbaserade beslut tidigt i processer. 

– En av talarna sa att förändring tar tid, och det är en viktig lärdom. Vi behöver arbeta långsiktigt, ta små steg i taget och så frön för framtiden. Det är så vi gör verklig skillnad för barn och unga – tillsammans, säger Sara. 

Stärker samverkan i hela länet 

Förutom kunskap och inspiration var konferensens största vinst kanske just att samla så många olika aktörer – över kommun- och förvaltningsgränser. 

– Jag hoppas att den här dagen blir en startpunkt för ännu fler samarbeten. Vi har ett gemensamt ansvar att stärka barn och ungas rätt till kultur – och när vi delar kunskap, erfarenheter och initiativ så växer vår gemensamma förmåga. 

Kontakt

Sara Waller

Verksamhetsutvecklare barn och unga