Ansök till filmnätverket Spektra för filmare

2021-09-07

Nu kan du som är filmare i Uppsala län ansöka om att delta i programmet Spektra. Du får nya kontakter inom branschen, träffar likasinnade och får möjlighet att utveckla ditt filmskapande. Programmet består av minst sex olika träffar mellan oktober 2021 och mars 2022. Sista ansökningsdag är 1 oktober.

Om Spektra

Spektra är ett talangprogram som vänder sig till semiprofessionella filmare i Stockholm, Sörmland, Uppland och Örebro län. Spektra är för dig som har några filmer i bagaget, har visat film på festival eller fått in en fot i branschen, men som kanske inte är fullfjädrat proffs ännu.

Vi erbjuder kontakter och nätverk

I Spektra får du, som en av 8-12 filmare från fyra län, möjlighet att träffa och knyta kontakt med professionella filmare från olika delar av branschen. Du nätverkar med kollegor på samma nivå som dig själv, samtidigt som du får möjlighet att utveckla egna filmidéer i dialog med övriga deltagare.

Om innehållet i programmet

Spektras preliminära program består av minst sex träffar mellan oktober och mars. Det kommer både vara digitala träffar och fysiska träffar på plats, beroende vad de aktuella restriktionerna tillåter.
Det slutgiltiga innehållet utformar vi gemensamt vid det första tillfället. Tidigare år har deltagarna till exempel träffat konsulenterna på Svenska Filminstitutet och inköpare på SVT. Vi har besökt Uppsala Kortfilmfestival och deras talangdagar, och Tempo dokumentärfilmfestival i Stockholm. Vi har mött filmare och producenter som föreläst om sina erfarenheter från branschen.

Deltagandet är avgiftsfritt. Som deltagare bekostar du själv resorna till de olika mötesplatserna. Träffarna genomförs i huvudsak på vardagar, men kan även infalla på helgen och innebära någon enstaka övernattning, som bekostas av programmet. Se det preliminära schemat nedan. Du behöver kunna ta ledigt från jobb eller andra uppdrag vid träffarna.

Du ansöker till din regionala filmverksamhet senast den 1 oktober. Vi lämnar besked om du kommit med i programmet senast 8 oktober. 

Det här ska du ha med i din ansökan

 • Ditt Film-CV och/eller ett brev som beskriver dina filmiska ambitioner och vad du förväntar dig av kursen.
 • Har du en idé till filmproduktion du vill utveckla under perioden så är det meriterande. Berätta i så fall även lite kort om din filmidé.

Preliminärt schema Spektra 2021-2022

 • 1 oktober - sista ansökningsdag till din regionala filmverksamhet.
 • 21 oktober kl 15.00-17.30 - digitalt möte med alla deltagare där vi lär känna varandra och planerar kommande träffar.
 • 29-30 oktober – Masterclass på Uppsala kortfilmfestival. Vi bjuder på en övernattning. Deltagarna erbjuds ackreditering och får ta del av hela festivalen och Uppsala talangdagars öppna programpunkter.
 • 16-18 november – Stockholm Filmfestival Industry Days. Vi kommer överens om en av dagarna vi besöker tillsammans. Deltagare erbjuds ackreditering för att kunna ta del av hela festivalens utbud.
 • december-februari – någon gång under perioden möter vi Svenska Filminstitutet, SVT och om möjligt någon ytterligare önskad föreläsare.
 • 7 mars – Tempo dokumentärfilmfestival. Vi deltar på invigningen av festivalen och för de som önskar delta under veckan erbjuds ackrediteringar.
 • Slutet av mars – avslutningsträff.
   

Programmet Spektra för dig som är filmare.

Ansök nu!

Kontakt

Louise Bown

Verksamhetsutvecklare film