Tävlingsregler 2024

Focus filmfestivals regler utgår ifrån den nationella Novemberfestivalens regler.

Observera att du måste ha koppling till Uppsala län för att vara med i Focus, se punkt 8.

Följande nio regler måste efterföljas för att filmen ska kunna delta i Focus 2024.

 1. Filmen ska vara producerad år 2023 eller 2024.

 2. Filmen får inte tidigare ha deltagit i Novemberfestivalen eller anmälts till någon regional uttagning till Novemberfestivalen innan 2024.

 3. Filmaren ansvarar för innehållet i filmen. Detta innebär att filmaren skall säkerställa att hen har rätt att till exempel använda samtlig musik, alla bilder och alla filmklipp i filmen och kunna visa hur detta säkerställts. Regelbrott leder till diskvalificering.

 4. Filmen får vara max 15 minuter lång, inklusive för- och eftertexter samt eventuella vinjetter. Tidsangivelsen som anges i anmälningsformuläret måste vara exakt, inklusive för- och eftertexter samt eventuella vinjetter eller liknande.

 5. Filmen får vara producerad på valfritt format. Inlämning till Focus sker dock som filmfil. Målet är att få in så bra visningsversioner av filmerna som möjligt! Samtliga filmer som lämnas in bör hålla följande format:

  * Komprimering: H.264
  Vi tar även emot högupplösta filformat där filerna är lågt komprimerade. Exempel är Apple Pro Res eller Apple Animation för animationer.
  * Inkapslingsformat: .mov eller .mp4 eller högupplöst AVI
  * Det är viktigt att inget videomaterial är anamorfiskt (ihoptryckt bild).
  * Alla pixlar måste vara kvadratiska.
  * Alla bildrutor måste vara progressiva (ej interlaced, alltså ej ”lower/upper field”).
  * Filens namn skall innehålla filmens titel.
  * Vi kan ta emot filer upp till storlek 15 GB.

  Det är den version av filmen som visats på Focus och som ev. vinner som sedan skickas vidare och tävlar i Novemberfestivalen. Det är alltså inte möjligt att skicka in en ny version av filmen till Novemberfestivalen. Var därför noga med att skicka bästa möjliga filmfil till din Focus.

 6. Filmerna tävlar i två klasser under Focus och Novemberfestivalen:

  Mellanvikt: från 16 år till och med 19 år
  Tungvikt: från 20 år till och med 26 år

  Det är regissörens ålder då filmen färdigställdes som avgör vilken klass filmen ska anmälas i. Har filmen flera regissörer med olika åldrar är det den äldsta regissörens ålder då filmen färdigställdes som avgör deltagarklass. Samtliga regissörer måste anges vid anmälan.

 7. Regissören ska vara svensk medborgare eller ha varit bosatt i Sverige när filmen producerades.

 8. Filmerna som deltar i en uttagningsfestival anmäls till den region där filmaren bor, jobbar eller tillfälligt studerar. Om filmaren är utomlands och studerar/jobbar ska filmen anmälas till den region filmaren anser vara sin hemregion.
  Exempel: Filmaren är uppväxt/boende i Tierp, men studerar film och video på en skola i Värmland. Filmaren väljer då att anmäla filmen till Focus eller Film i Värmlands uttagningsfestival.

 9. Det är inte tillåtet att anmäla sin film till mer än en (1) regional uttagning. Om filmen har flera regissörer som tillhör olika regioner (se regel 8) så får regissörerna gemensamt bestämma vilken enda regionuttagning filmen anmäls till. Dubbelanmälan leder till diskvalificering.