Noomaraton

Noomaraton är en filmtävling på tid (24 timmar) som genomförs i flera län samtidigt första helgen i september varje år. Alla är välkomna att delta – gammal som ung, amatör som proffs. Detta är Uppsala läns regionala tävling och filmen ska spelas in i Uppsala län.

Noomaraton Uppsala län 2024

Viktiga datum

30 augusti – anmäl ditt lag senast klockan 12
31 augusti – tävlingen startar klockan 9
1 september – tävlingen slutar klockan 9
14 september – visning och prisutdelning på Slottsbiografen i Uppsala klockan 14 – 16.30
12 oktober – riksfinal på Filmhuset i Stockholm

Start

Lördag 31 augusti klockan 9.

Region Uppsala skickar ett start-SMS och/eller start-mejl med de hemliga förutsättningarna till varje lag. Förutsättningarna presenteras även samtidigt på www.noomaraton.se

Målgång och inlämning av tävlingsbidrag

Målgången sker på söndagsmorgonen. Före klockan 9 ska filmlagen ha lämnat in sina bidrag genom att ladda upp dem på YouTube och e-posta länken till oss.

 • Ladda upp filmen som "offentlig" eller "olistad" (inte privat).
 • Ladda upp filmen i så hög kvalitet som möjligt.
 • Ange lag- och filmtitel i mejlet.
 • E-posta länken till andreas.gejke@regionuppsala.se senast klockan 9 på söndagsmorgonen.

Tänk på att uppladdningen kan ta tid och att vi inte godkänner länkar som kommer in senare än 9. Däremot är det tillåtet att filmen fortsätter ladda upp på YouTube några minuter efter klockan nio, men mejlet med länk måste vi alltså ha innan tid för målgång.

Anmäl ditt lag här senast 30 augusti klockan 12.

Anmälan (forms)

Tävlingsregler

 • Laget har 24 timmar på sig att göra en max fem minuter lång film utifrån givna förutsättningar (tre platser, tre föremål, ett tema) som offentliggörs vid starten. Förutsättningarna är hemliga fram till starten för att ge alla deltagande lag samma utgångsläge för filmskapandet.
 • Ett filmlag består av en till fyra personer. Varje lag får ta hjälp av skådespelare och statister men filmning och allt som hör till filmarbetet görs av medlemmarna i laget.
 • Filmen får skapas med valfri teknik och alla genrer är välkomna (spelfilm, animation, dokumentär).
 • Om musik används i filmen ska den vara egenkomponerad eller clearad, det vill säga filmlaget måste ha rättigheterna av upphovsmakaren för att använda musiken i filmen. Fri katalogmusik (exempelvis från iMovies ljudarkiv) kan också användas. Även bildmaterial ska vara egenskapat, clearat eller komma från fritt arkiv.
 • Senast klockan 9 söndag morgon, 24 timmar efter startskottet, ska den färdiga filmen vara inlämnad till tävlingsledningen i den region där filmlaget tävlar.
 • Färdig film får vara max fem minuter.
 • Av de filmer som klarar sig i mål, koras två vinnande filmer av en professionell jury.  Vi bjuder vinnarna på Noomaratons riksfinal i Stockholm den 12 oktober, där filmer från hela landet tävlar.

Juryns bedömningskriterier

En NOOMARATON-jury bedömer tävlande filmer utifrån följande kriterier:

 • Berättelsens förmåga att gripa sin publik.
 • Hur väl filmen speglar förutsättningarna.
 • Filmiskt hantverk.

Teknisk kvalitet ska inte i någon högre grad styra. Att förutsättningarna (tema, platser och föremål) fyller en funktion för handlingen och visualiseras är centralt vid juryns bedömning.

Filmvisning och prisutdelning

Filmvisning av de tävlande bidragen och prisutdelning äger rum på Slottsbiografen i Uppsala på Kulturnatten 13 september klockan 14–16.30. Visningen är gratis.

Riksfinalen sker i Bio Mauritz på Filmhuset 12 oktober.

Kontakt

Andreas Gejke

Filmkonsulent