Mälardalstrafik tar över SJ:s avgångar Uppsala – Stockholm

2024-09-24 Pressmeddelande

Under en pressträff meddelade Region Uppsala att Mälardalstrafiks styrelse fattat beslut om att ta över de avgångar mellan Uppsala och Stockholm som SJ lämnar. Det innebär att resenärerna i stort sett kommer ha ett lika stort antal avgångar att välja på som hittills. Förändringen gäller från och med övergången till vintertidtabell den 15 december.

Den 27 augusti meddelade SJ i media att de avser att sluta köra pendeltåget mellan Uppsala och Stockholm i december. Sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att hitta en lösning som skulle innebära så liten påverkan som möjligt för de som pendlar mellan Uppsala, Knivsta, Märsta och Stockholm.

- Region Uppsala och Mälardalstrafik har jobbat intensivt för att snabbt presentera en lösning som säkrar tågtrafiken för våra pendlare och resenärer. Vi är nu i mål och vi kan meddela att Mälardalstrafik tar över i stort sett alla avgångar som SJ har valt att lämna, säger Helena Proos (S), regionstyrelsens ordförande, Region Uppsala.

Beslutet att ta över SJ:s avgångar fattades av Mälardalstrafiks styrelse vid ett extrainsatt möte den 23 september. I styrelsen sitter representanter för regionerna i Mälardalen, och lösningen är resultatet av ett intensivt samarbete mellan regionerna.

-Resenärernas behov har stått helt i centrum, det här är en av de starkaste pendlingsträckorna i landet och det är oerhört positivt att vi tillsammans med Mälardalstrafik nu kan presentera en lösning som blir bra för resenärerna, säger Jenny Lundström (MP), ordförande i trafik – och samhällsutvecklingsnämnden, Region Uppsala.

Lösningen innebär att Mälardalstrafik på sträckan Stockholm-Uppsala planerar för halvtimmestrafik och i rusningstrafik på vardagar ännu tätare avgångar, vilket generellt motsvarar den trafik som SJ och Mälardalstrafik tillsammans kör under 2024.

-Vi är stolta och glada över att vi så här snabbt kan presentera en lösning för våra resenärer. Det är många medarbetare på Region Uppsala som har arbetat tillsammans med de andra ägarna i Mälardalstrafik för att få till en bra lösning, säger Karin Svingby, trafikdirektör, Region Uppsala.

Mälardalstrafik ägs av regionerna i Mälardalen. Mer detaljerad information om tidtabellen kommer senare under hösten. 

Länkar

Kontakt

Helena Proos (S)
Regionstyrelsens ordförande
helena.proos@regionuppsala.se


Jenny Lundström (MP)
Ordförande i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden
018-617 03 13

Karin Svingby
Trafikdirektör
karin.svingby@regionuppsala.se
018-617 48 83

Damian Riveira Linares
Politiks sekreterare socialdemokraterna
damian.riveira.linares@regionuppsala.se
072-209 01 32

Maria Hasselgren
Presschef, trafik och samhälle, Region Uppsala
maria.k.hasselgren@regionuppsala.se
072-202 48 64