Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Cancerrehabilitering
Alla som drabbas av cancer ska få möjlighet till rehabilitering efter sina behov och unika situation. Här har Region Uppsala samlat riktlinjer och stöd till vårdpersonal som träffar patienter med cancer.
Cancerrehabilitering är aktuellt från misstanke om cancersjukdom och framåt. Målet är att förebygga och minska de fysiska, psykiska, sociala och existentiella följderna av cancersjukdom och dess behandling. Insatserna ska ge patient och anhöriga förutsättningar att leva ett så bra liv som möjligt.
Grundläggande bedömning av rehabiliteringsbehov
Du som vårdpersonal har ett ansvar att regelbundet bedöma behovet av rehabiliteringsinsatser. Patient och anhöriga ska återkommande få information om vilka rehabiliteringsbehov som är vanliga och vilka insatser som erbjuds. I patientens skriftliga vårdplan, Min Vårdplan, ska cancerrehabilitering ingå.
Insatser av cancerrehabilitering på olika nivåer
Patienter med cancersjukdom får insatser på tre olika nivåer beroende på behovens omfattning och graden av komplexitet.
- Grundläggande insatser som alla patienter med cancer ska få.
- Särskilda insatser för patienter som bedöms behöva fördjupad bedömning och eventuellt insatser med stöd från professioner med fördjupad kunskap i området.
- Avancerade insatser som kräver samverkan mellan professioner i ett team alternativt mellan enheter, olika vårdnivåer eller regioner.
Vid avancerade behov ska patienten bli erbjudan insatser från professioner med specialkompetens inom rehabilitering. Det kan exempelvis vara av kurator, fysioterapeut, psykolog, arbetsterapeut eller dietist. Även andra professioner som sjuksköterska, läkare och tandläkare kan arbeta specialiserat med cancerrehabilitering.
Insatser av cancerrehabilitering, A-Ö
Läs merGruppverksamheter för patienter med cancer
Vid Akademiska sjukhuset finns olika gruppverksamheter huvudsakligen för personer under den period de får sin kirurgiska eller onkologiska behandling:
- Fysisk träning för personer under eller nyligen avslutad cancerbehandling. Två gånger per vecka, onsdagar klockan 11–12 och fredagar 9–10. Totalt 20 tillfällen per patient. Skicka remiss till fysioterapi.
- ”Look good feel better” – en tvåtimmars- hudvård- och makeupkurs dagtid för kvinnor som får cancerbehandling. Fyra till sex tillfällen per termin. Patienten hittar kursdatum och anmäler sig via Look good feel better´s hemsida.
- Träningsgrupp i gym för patienter opererade för hjärntumör. Skicka remiss till fysioterapi. Fysioterapeut bedömer behov och erbjuder gruppträning.
-
Kuratorerna har olika samtalsgrupper för patienter som har en aktiv vårdkontakt inom Akademiska sjukhuset.
-
Grupp för patienter som genomgår eller genomgått botande behandling. Cirka sex träffar per termin.
-
Grupp för patienter som lever med obotlig cancersjukdom. Cirka sex träffar per termin.
- Grupp för anhöriga som har närstående som vårdas på ASH (avancerad sjukvård i hemmet) eller palliativa mottagningen. Avdelningen för specialiserad hemsjukvård ansvarar för verksamheten och gruppen leds av sjuksköterska och kurator. Träffarna sker på tisdagar.
Anmälan görs på telefon eller sms: 072-141 81 87. - Alla barnfamiljer inom ASH (avancerad sjukvård i hemmet) får erbjudande om familjeinterventionen Family Talk Intervention (FTI). Det är en familjeintervention för barnfamiljer där en förälder har en allvarlig sjukdom.
Anmälan görs på telefon eller sms: 072-141 81 87.
-
Utbildningar
- Att vägleda patienten med tarmproblem till behandling och egenvård (cancercentrum.se)
- Cancer och levnadsvanor – hur hänger det ihop? (cancercentrum.se)
- Hur hjälper vi patienter med urinvägs- och bäckenbottenbesvär? (cancercentrum.se)
- Webbutbildning om cancerrehabilitering riktad till primärvård (cancercentrum.se)
- Webbutbildning i ökad förståelse för sena komplikationer efter barncancer (cancercentrum.se)
- Webbutbildning Barn och cancer - skolsköterskans roll (cancercentrum.se)
- Ge elever förutsättningar att “levla” hälsan hela livet (levlahalsan.se)
- Introduktion till klinisk försäkringsmedicin (pingpong)
- Klinisk försäkringsmedicin för AT/BT-läkare, andra yrkesgrupper och rehabiliteringskoordinatorer (pingpong)
Kontakt
Cathrine Göransson
Verksamhetschef, Geriatrik, rehabilitering och smärtcentrum
Andrea Lundkvist
Biträdande verksamhetschef